Amit sosem gondoltam volna Kínáról – az ázsiai óriással barátkozott az ELTE

„Nemzetek estjei” címmel indult el az Alumni Központ új kulturális programsorozata. Erre a világra nyitott, érdeklődő ELTE-diplomásokat várják történelmi, művészeti és utazási beszámolókkal, valamint színes kulturális kavalkáddal. Az első helyszín a Konfuciusz Intézet jóvoltából Kína volt.

De előtte még Dr. Hamar Imre rektorhelyettes köszöntője után az ELTE Művészeti Együttes egy ottani népdallal hangolta rá Kínára a közönséget – a Jázminvirággal. Aztán a Sárkánykard Egyesület oroszlántánca következett – ezt a szerencsét hozó, több ezer éves kínai táncot többnyire a nagyobb ünnepeken adják elő. A színes és látványos produkciót Wang Yibing zongoraművész játéka követte, majd Kövér Kristóf, a Sárkánykard Kungfu és Wushu Sportegyesület edzője lélegzetelállító kungfu bemutatót tartott. Ez után Horváth Virág táncelőadását láthatta a nagyérdemű, végül a Zenei Tanszék kórusa zárta Kósa György „Három kínai dal” című kórusművével az est első részét.

great-wall-of-china-317990_960_720

A program második felében dr. Kiss Róbert Richard alumnus, az egyetem oktatója, Prima Primissima-díjas újságíró, a programsorozat tiszteletbeli védnöke tartotta meg előadását: Amit sosem gondoltam volna Kínáról.

KRR

Többször is járt már a hatalmas országban, így első kézből mesélte el, hogy milyen is Kína. Vagy legalábbis ő milyennek látja. A képekkel illusztrált izgalmas előadásból az is kiderült, hogy milyen kulturális meglepetések érhetik a turistákat, milyen ínyencségeket lehet megkóstolni egy kínai piacon vagy mire kell különösképpen ügyelni.

screenshot

Az előadás után ki lehetett próbálni a kínai csomózást, a kínai sakkot, a tajcsit, sőt, nyelvórára is be lehetett ülni. A művészetek kedvelői Horváth Janisz grafikusművész, kalligráfus színes előadásában ismerhettek meg huszonöt tradicionális kínai festményt és történetét. A sorozat fél év múlva egy újabb nyelvterülettel, országgal folytatódik.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez