Búcsú a Jumbo Jettől

Nyugdíjba megy a Jumbo Jet, legalábbis az Egyesült Államokban. A Delta Airlines bejelentette: utolsó járata, melyen Boeing 747-esen lehet utazni, december 19-én száll fel, Detroiból Szöulba.

A több mint 600 utast szállító Jumbo 1970-ben, amikor forgalomba állt, forradalmasította a légi közlekedést. Megfizethető áron szállította az amerikai középosztály tagjait a világ minden tájára.

Az óriásgép évtizedekig szimbóluma volt Amerikának, hiszen az elnök is ezzel utazott. Ebben nem is lesz változás – jelezték a Fehér Házban. Két új Jumbót rendeltek, hogy azok Donald Trumpot szállítsák világ körüli útjaira. Az elnöknek tehát megfelel a gép, de a légitársaságoknak nem. Miért? Mert túlságosan is sokat fogyaszt és túl drága a karbantartása. A Boeing 777-es kisebb és csak két motorja van, viszont jóval hatékonyabb az üzemanyag-felhasználása, mint Jumbónak. Japán még az USA előtt búcsút mondott Jumbónak, az Air France is ezt tette tavaly. Az óriásgép nem éppen környezetbarát, ez is hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai légitársaságok nyugdíjazzák 47 éves szolgálat után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez