Patthelyzet – Kínát és Oroszországot vádolja az amerikai külügyminiszter

Rex Tillerson az ENSZ Biztonsági Tanácsában azzal vádolta meg Oroszországot és Kínát, hogy miattuk nem hatékonyak az ENSZ-szankciók Észak-Korea ellen. Az USA arra szeretné rávenni Pekinget és Moszkvát, hogy alkalmazzanak olajembargót Észak-Koreával szemben, de erre sem Oroszország, sem pedig Kína nem hajlandó.

Sőt Moszkva még fokozta is olajszállításait Észak-Koreába. Donald Trump csütörtökön beszélt telefonon Putyin orosz elnökkel. Az észak-koreai válságról is szó volt. Ezt követően az USA elnöke kijelentette: Észak-Korea ügyében Kína segít, de Oroszország nem. Ehhez képest külügyminisztere mind Kínát, mind Oroszországot megvádolta a Biztonsági Tanácsban.

Az amerikai diplomácia cikkcakkjait különben is nehéz követni: Tillerson pár napja még azt mondta, hogy készek feltétel nélkül tárgyalni Észak-Koreával. Most viszont visszatért a régi nóta: csak akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások, ha Észak-Korea leállítja nukleáris és rakétakísérleteit, méghozzá huzamosabb időre. Észak-Korea ENSZ-képviselője viszont azt állította, hogy a nukleáris és rakétafejlesztési tervek az ország önvédelmét szolgálják az amerikai agresszióval szemben. Vagyis továbbra is patthelyzet van, mert sem Trump, sem pedig az ifjú diktátor, Kim Dzsongun nem akar engedni. Közben Kínában már épülnek a menekülttáborok a határszélen arra az esetre, ha az amerikai támadás miatt tömegesen menekülnének az emberek Észak-Koreából Kínába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez