Cyril Ramaphosa Dél-Afrika új erős embere – videó

Nelson Mandela kijelölt utóda révbe ért: a kormányzó ANC megválasztotta a párt élére. Így a jelenlegi alelnök követheti Jacob Zuma elnököt a Dél-Afrikai Köztársaság élén.

A sowetói rendőr fia most 65 éves, az ANC veteránja. Ő volt az az ügyvéd, aki kihozta a börtönből Nelson Mandelát, az apartheid elleni harc hősét, aki aztán Dél-Afrika első elnöke lett 1994-ben. Nelson Mandela azt szerette volna, ha Cyril Ramaphosa követi az elnöki székben, de a pártos belharcok ezt megakadályozták. Cyril Ramaphosa egy időre otthagyta a politikát és üzletember lett. Sikeres ezen a téren is: vagyonát a Forbes magazin több mint 450 millió dollárra becsüli.

Az üzleti sikerek után visszatért a politikába, ahol Jacob Zuma elnök elveszítette a népszerűségét véget nem érő korrupciós ügyei miatt. Dél-Afrikában a fekete uralom kezdete óta az ANC van hatalmon, de a legutóbbi választáson elveszítette parlamenti többségét. A következő választást 2019-ben rendezik Dél-Afrikában. Ezen kell megmutatnia Cyril Ramaphosának, hogy Nelson Mandela nem tévedett: ő a méltó utód az elnöki székben.

Fotó: Cyril Ramaphosa Nelson Mandela özvegyének 80. születésnapján, 2016-ban / Flickr

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez