Lányrablás kirgiz módra – évente 12 ezer kényszeresküvő a 6 milliós országban

Egy napon elraboltak – így kezdődik egy képregény Kirgizisztánban, melyet az ENSZ munkatársai Kidnapistan-nak kereszteltek el. / kidnap= emberrablás/.

Az ENSZ női jogokkal foglalkozó irodája felmérést készített Biskekben arról, hogy hány lányt raboltak el az elmúlt 12 hónapban. A felmérés eredményei alapján ez a szám ezer felett van havonta. A képregény be is mutatja, hogy miképp megy manapság a lányrablás – kirgiz módra.

Egy joghallgató lányt a bátyja egyik barátja meghívta magához rövid csevegésre. Aztán a helyszínen kiderült: minden előkészület megtörtént az esküvőre, már csak a menyasszony hiányzik! Amikor a vonakodó menyasszony nem akar hallani sem a kényszer házasságról, akkor elmondják neki: családja már megegyezett a vőlegény családjával a háta mögött. Őt senki sem kérdezte? Hát istenem, régen is így ment ez… Kirgizisztán az egykori szovjet Közép-Ázsia legdemokratikusabb államának számít, de itt is visszatértek az ősi szokások, melyeket az iszlám hagyomány szabályoz. A képregényből kiderül: a lány elfogadta a kényszerházasságot, ma már két gyerekük van. A jogi egyetemet természetesen nem fejezte be. Önálló karrierről szó sem lehet. Ma az elrabolt menyasszony a családi vállalkozásban dolgozik – otthon.

A 12 ezer elrabolt menyasszony közül 2 ezer emel panaszt Kirgizisztánban, ahol a lányrablást a törvény szigorúan bünteti. 7-10 éves börtönbüntetés jár lányrablásért. Csakhogy a törvényt nemigen alkalmazzák, hiszen a lányok többsége végülis nem vállalja fel a nyilvános tárgyalás “szégyenét”. Az ENSZ irodájában Biskekben elmondják: Kirgizisztán egyáltalán nem egyedülálló példa. Az ENSZ női jogokkal foglalkozó szervezete 250 millió kényszerházasságot tart nyilván, amikor a menyasszonyt, aki gyakran fiatalkorú sőt gyerek volt, meg sem kérdezték arról, hogy kívánja-e életét leélni azzal a férfival, akit sose látott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez