Tűzharc a keresztény templomnál Kairó mellett – videó

Összesen kilenc, de az is lehet, hogy 10 ember halt meg, amikor egyes hírek szerint egy, mások szerint két fegyveres támadt pénteken egy kopt boltra, majd egy templomra az egyiptomi fővárostól délre, Helwanban. Az Iszlám Állam azt állítja, hogy az ő emberei hajtották végre a vérengzést.

Először a keresztény tulajdonban lévő háztartási bolt került a célkeresztbe: ott egy testvérpárral végzett a támadó. Utána hajtott a templomhoz, ahol hat civilt és egy rendőrt öltek meg, miután négy őrt is megsebesített. A hatóságok ekkor őrizetbe vették. Az Iszlám Állam azt állítja, hogy az ő “katonája” a férfi, akinél robbanószerkezetet, gépfegyvert és 150 töltényt találtak. A belügyminisztérium szerint nagyobb szabású akciót sikerült megakadályozni azzal, hogy kiiktatták a támadót. Aki nem volt ismeretlen a biztonsági szolgálatok előtt, több terrorakciót hajtott már végre rendőrök, katonák és civilek ellen. Az Al Arabiya úgy tudja, azért nem tudták eddig elfogni, mert több rejtekhelyet is használt Felső-Egyiptom Isten háta mögötti vidékein.

Az első jelentések, melyeket az egészségügyi minisztérium adott ki, 12 halottról és két támadóról szóltak. Az utóbbiak közül az egyiket megölték, a másik elmenekült, de később a templom körüli szűk utcákban elfogták. Ezt a változatot erősítette meg a brit Guardian-nek később egyiptomi belügyminisztériumi források is. A helyszínen készült felvételeken egy robbanóöves, szakállas férfi holtteste is látható.

Az alábbi videót egy közeli házból vette fel az egyik lakó.

A most véget érő évben több mint száz keresztényt öltek meg Egyiptomban, a támadások mögött az Iszlám Állam helyi csoportja áll. A kopt keresztények körülbelül a tizedét teszik ki az ország 93 milliós népességének, de számuk egyre fogy, sokan vándoroltak ki közülük az utóbbi években.

A biztonsági erők újabb ellenőrző pontokat állítottak most fel Kairó környékén, gyors reagálású erőket és harci alakulatokat is készenlétbe helyeztek. Ezt a Szilveszter és a január 7-én kezdődő kopt karácsony is indokolja: 2011 január elsején 23 hívő halt meg, amikor bomba robbant az újévi istentiszteletet követően az egyik templomban – éppen akkor, amikor az emberek távoztak az épületből.

Fotó: Egypt Today

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez