Az Európai Unió elnöke ne szóljon bele a lengyel belpolitikába

Ezt hangsúlyozta Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök első sajtóértekezletén, melyen bemutatkozott, mint az Európai Unió soros elnöke. A kormányfő, aki bolgárul beszélt, ugyanannak az Európai Néppártnak a tagja, mint Donald Tusk. Aki nemrég egy lengyel lapnak nyilatkozva azt állította, hogy Lengyelország kiléphet az Európai Unióból.

“Varsóban a kormányzó pártot csakis a pénz érdekli. Ha nem kap pénzt az Európai Uniótól, akkor népszavazásra bocsáthatják a kérdést: nem jobb-e a függetlenség? ” Ezt állítja Donald Tusk, aki korábban Lengyelország miniszterelnöke volt, most pedig az EU elnöke. A liberális politikus a Tygodnik Powszecny című lengyel lapnak nyilatkozott. Jaroslaw Kaczynski, a PiS vezére  a törvények felett állónak tekinti magát! – állítja Donald Tusk. Utal arra, hogy Brüsszel bevetette a jogi atomfegyvert, a hetes cikkelyt Lengyelország ellen, mert a jogi reformot nem fogadja el. Az EU fontos alapelvnek tekinti az igazságszolgáltatás függetlenségét, míg Lengyelországban a kormányzó párt a parlament befolyása alá helyezné a bírákat. Mindez Putyinra emlékezteti a liberális Donald Tuskot. Szerinte Moszkva és a PiS ikertestvérek! A belpolitikában Kaczynski Putyint követi, miközben a külpolitikában Oroszország legfőbb ellenfelének a szerepét játssza.

“Brüsszelben nagy még a remény, hogy Lengyelország az Európai Unió tagja marad, de a bizalom az elfogyott!” – hangsúlyozza Donald Tusk. Szerinte Kaczynski nyomasztó tehernek érzi az EU szabályait, melyek megkövetelik a demokrácia és a piacgazdaság törvényeinek a betartását. Ezt most elviseli, mert sok pénzt kap Brüsszeltől, de hogyha negatív lesz a mérleg, vagyis többet kell befizetni a közös kasszába, mint amennyi onnan érkezik, akkor Lengyelország búcsút mond az Európai Uniónak. Legalábbis ez Donald Tusknak, Lengyelország egykori liberális miniszterelnökének véleménye hazája és az Európai Unió meglehetősen viharos viszonyáról. Az EU soros vezetője szerint viszont Donald Tusknak nem szabadna hazája belső ügyeivel foglalkoznia, hiszen ő most az egész Európai Uniót képviseli kifelé és befelé egyaránt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez