Mi lesz a britek kiválása után az uniós költségvetéssel?

Kétnapos tanácskozást tartanak erről Brüsszelben, ahol az új költségvetés számtalan strukturális problémát is felvet. Csökkenteni kell a kiadásokat és növelni a befizetéseket – summázta a helyzetet Günther Oettinger pénzügyi biztos. Őneki kell betömnie azt az évi 9 milliárd eurós lyukat, mely a brit kilépés után tátong az uniós költségvetésben.

Nem könnyíti meg a pénzügyi biztos helyzetét, hogy sok uniós régió pluszpénzt követel azon a címen, hogy a brit kilépés számára külön veszteséggel jár.

A brüsszeli Politico című lap megszerzett egy dokumentumot, melyet Brüsszelnek küldtek egyes – főként dél-európai – régiók és városok. Ebben mind arra hivatkoznak, hogy számukra a Brexit külön áldozattal jár, melyet szerintük az Európai Uniónak kompenzálnia kellene. Mondjuk úgy, hogy különleges alapot hoz létre ebben az ügyben. Mások a migráció miatt várnak segítséget az Európai Uniótól, mondván, hogy az sokkal jobban sújtja Olaszország vagy Görögország egyes régióit mint a többieket, ahol gyakorlatilag egyetlen migráns sincsen. Sokan ezért érdeklődve várják Corina Cretu hétfő esti felszólalását, hiszen az Európai Unióban ő a regionális ügyek biztosa.

Az EU költségvetésének egy másik fontos vitapontja a mezőgazdaság. Legutóbb már Emmanuel Macron francia elnök is elismerte, hogy ez az ágazat érdemtelenül sokat kap az uniós költségvetésből. Vagyis mindenképp csökkenés várható. Jellemző, hogy a mezőgazdasági biztost meg sem hívták a tanácskozásra! Ott lesz viszont Sigmar Gabriel német külügyminiszter. Németország a legnagyobb befizető és az EU kulcsállama. Nagyon sok függ attól, hogy a németek mennyit vállalnak magukra a közös kassza terheiből. Nem véletlen, hogy a német biztos kapta a kulcsfontosságú pénzügyi tárcát Brüsszelben. Günther Oettinger most Twitteren közölte: májusig kell összehozni az új uniós költségvetést. Addig Günther Oettinger minden egyes uniós tagállam fővárosába ellátogat, hogy megvitassa a helyi vezetőkkel: mit akarnak ők az EU új költségvetésével kapcsolatban? Korábbi nyilatkozataiban Oettinger utalt rá: a jövőben nagyobb pénzügyi fegyelmet várnak el azoktól az államoktól, melyek pénzt kapnak az EU-tól. Ha nem hajtják végre a szükséges változásokat a tagállamok, akkor azt kockáztatják, hogy nem kapnak pénzt az EU új költségvetéséből – hangsúlyozta Günther Oettinger, az Európai Unió pénzügyi biztosa.

Fotó: Max Pixel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez