A muszlim kisebbség üldözésének feladását kéri Burmától az ENSZ

A burmai kormány meglehetősen agresszív kampány keretében azt akarja elérni, hogy a helyi rohingya muszlimoktól megtagadja az állampolgárságot. Az ENSZ arra szólította fel az országot, hogy hagyjon fel a vallási alapú megkülönböztetéssel, és bánjon egyenlő módon minden polgárával.

Kevesebb, mint két hét múlva  különböző magas rangú tisztségviselők érkeznek Burmába egy csúcstalálkozóra, ahol a régió problémáival foglalkoznak majd. Az Európai Unió szintén arra kérte a délkelet-ázsiai országot, hogy még a találkozó előtt változtasson a kampányon.

Az országban élő 1,3 millió rohingyától megvonták az állampolgárságot, így ők szinte semmilyen joggal nem rendelkeznek a saját országukban. A helyi buddhisták állandó terror alatt tartják őket, a konfliktusokban több százan meghaltak és körülbelül 140 ezer embert tartanak fogva táborokban. Eközben sokan közülük elmenekülnek Burmából,  ha tehetik.

A kormány célja, hogy hivatalosan is bangladesinek nyilvánítsa a rohingya kisebbséget, így illegális bevándorlónak számítanának Burmában. A rohingyák azzal védekeznek, hogy generációk óta élnek az országban, így igazán nem nevezhetőek bangladesinek semmilyen szempontból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez