Nők Trump ellen – tömegtüntetések Amerikában

Forradalom van! – hirdette Natalie Portman Los Angelesben, ahol körülbelül 500 ezren vonultak fel, hogy tiltakozzanak Donald Trump “szexista” és “rasszista” elnöksége ellen.

Az Izraelben született Oscar-díjas színésznő elmondta, hogy “13 éves korában szexuális terrorizmus áldozatának érezte magát.” Azóta küzd a maga módján a szexuális zaklatás ellen. Ehhez a mozgalomhoz ma már tömegek csatlakoztak Amerikában. New Yorkban több mint 200 ezren voltak a tüntetők, akik a metoo kampányt is kihasználták, hogy mozgósítsák az embereket Trump ellen. Tavaly hárommillióan tüntettek Amerika nagyvárosaiban Donald Trump ellen, akit épp akkor iktattak be az USA elnökének. Kalifornia és New York állam volt a leginkább hangos a tiltakozástól: mindkét nagy állam polgárai többségükben Trump ellen szavaztak.

Trump elnökségének első évfordulóján felmérték a népszerűségét: soha ilyen alacsony támogatottsága nem volt még Amerika elnökének! Trump Twitteren a gazdaság eredményeit emelte ki: rekord alacsony a munkanélküliség és ezen belül a nők munkanélküliségi mutatói is kiválóak. A gazdaság sikeres: a tőzsde szárnyal. Ám a politika kudarc: shutdown következett be, mert a hatalmon levő republikánusok és az ellenzéki demokraták nem tudtak megegyezni egy ideiglenes költségvetésről. Az amerikai állam azért zárt be, mert Trump fellépése megakadályozta a kompromisszumot. Migránsügyben ugyanis Trump kijelentette: szar országokból nem akarok bevándorlókat! Erre a tárgyalások megszakadtak. Az USA államgépezete leállt. A tüntetők százezrei pedig Trump lemondását követelték az Egyesült Államok nagyvárosaiban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez