Ferenc pápa: a fake news a gonosz műve

The Truth set You Free – az igazság szabaddá tesz – ezzel a címmel tette közzé a katolikus egyházfő nézeteit a médiáról. A hivatalos állásfoglalás májusban várható a kommunikáció világnapján, de Ferenc pápa ezt megelőzően fontosnak tartotta, hogy elmondja a véleményét a médiáról és benne elsősorban a fake news (álhír) felhasználásáról.

“A fake news, melyet elsősorban a közösségi oldalakon terjesztenek, olyan gyorsan terjed, hogy hiába cáfolják később,  mégis nagy hatást gyakorol. Ez a gonosz műve!” Ferenc pápa a sátán kígyójához hasonlította a fake news terjesztőit. Ahhoz a kígyóhoz, amely bűnbe vitte Évát a Biblia szerint.

“Az újságírás hivatás és nemcsak egy állás!” – hangsúlyozza a pápa. Az idős egyházfő igen nagy szerepet tulajdonít a kommunikációnak. Útja az Egyesült Államokban igazi kommunikációs mestermunka volt, és homályba borított például olyan jelentős eseményeket, mint Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása. A fake news nagyarányú felhasználása tavalyelőtt, a választási kampány idején terjedt el az Egyesült Államokban. Trump kommunikációs tanácsadója, Steve Bannon volt ennek a nagymestere. Később Trump szakított vele és kitette őt a Fehér Házból, de a fake news terjesztése továbbra sem idegen tőle. Ferenc pápa viszont egyértelműen arra hívja fel a figyelmet, hogy “a fake news tudatos felhasználása konkrét politikai és gazdasági érdekeknek kedvez.” Trump jelen pillanatban hadjáratot folytat az őt bíráló sajtóval szemben. Fake news díjat osztogat olyan tekintélyes sajtó orgánumoknak, mint a New York Times, a Washington Post vagy a CNN televízió. Ferenc pápa állásfoglalása egyértelmű ebben a vitában: a sajtó szabadsága mellett és a fake news ellen érvel. Korábban a római katolikus egyház távolról sem volt ilyen elszánt híve a sajtó szabadságának. Ferenc pápa viszont a nyitottság és a transzparencia híve, ez pedig sokaknak nem tetszik az egyházon belül sem. Az idős pápa ennek ellenére megy tovább az úton, mert szerinte a 21. században olyan egyházra van szükség, mely komolyan veszi: az igazság felszabadít!

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez