Az elnök vejének tündöklése és bukása

Kirill Samalov megfogta az Isten lábát, amikor nőül vette Putyin elnök fiatalabb lányát, Katyerinát. Főnökei – két orosz oligarcha Putyin kegyencei közül – rögtön felismerték tehetségét a Sibur petrolkémiai vállalatnál.

Ifjú kora ellenére rögtön alelnök lett és megkapta a cég részvényeinek a 4,3%-át. Már ez sem volt semmi, de ezután következett a nagy ugrás: az ifjú Kirill, immár Vlagyimir Putyin veje, 2,2 milliárd dolláros hitelt kapott a Gazprombanktól. Mire? Arra, hogy vásároljon még 17%-ot a Sibur-részvényekből – írja a Bloomberg. Ekkor 32 éves volt a törekvő ifjú. Davosban a világgazdasági fórumon Katyerina Tyihonovával együtt (így hívják Putyin lányát biztonsági okból) jelent meg – Oroszország képviseletében. Ez volt a csúcs!

Aztán valami baj történt. A 31 éves Katyerina Tyihonova valamiért kiadta az útját Kirill Samalovnak. Aki egyébként apja régi barátjának a fia, tehát régi ismeretség. Ez Putyinnak nagyon fontos, hiszen ő a KGB-ben megtanulta, hogy a megbízható családi háttér a legfontosabb. Állítólag nagyon nehezen viseli el, hogy idősebb lánya, a 32 éves Marina egy holland férfit választott férjül. Ők továbbra is házasságban élnek, nem úgy, mint Putyin másik lánya, aki elvált. Ez persze államtitok, épp úgy, ahogy a házasság is az volt.

Moszkvában dolgozó nyugati tudósítók állítják: vége a frigynek! Miért ilyen biztosak benne? Mert Kirill Samalov visszaadta a 2,2 milliárd dolláros részvénycsomagot a Siburnak! Vagyonát ezért a Bloomberg csekély 800 millió dollárra becsüli. A Gazprombank nyilvánvalóan Putyin vejének adott ekkora kölcsönt – vélhetően igen előnyös feltételekkel. Már ha egyáltalán kölcsön volt és nem ingyenes adomány: Putyin megbízható bankjától Putyin megbízható vejének. Ahogy a házasságnak vége lett, az üzlet is füstbe ment. Az ifjú Kirill Samalov újrakezdheti az életét, de lehet, hogy csak otthon. Washingtonban most állítják össze azoknak az orosz oligarcháknak és bizalmi embereknek a listáját, akik Putyin közvetlen környezetét alkotják és akiket feketelistára akarnak tenni. Ha Samalov is közéjük kerül – mint Putyin exveje – akkor nem utazhat be az Egyesült Államokba. Ráadásul azt, aki a feketelistán szerepel, másutt is gyanakvással fogadják. Az ifjú exvőt olyasmiért büntethetik, amit immár nem élvez Oroszországban: az elnöki család tagnak kijáró milliárdos vagyont – amerikai dollárban…

Fotó: Kirill Samalov / Celebrity Family

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez