Kenyában lecsaptak a civil szervezetekre

Kenya a tavaly bekövetkezett Westgate üzletközpont elleni támadás óta egymás után hozzá a szigorúbbnál szigorúbb törvényeket, hogy a közeljövőben ne fordulhasson elő még egy ilyen támadás. Azonban Nairobi a legújabb döntésével átesett a ló túlsó oldalára: A kenyai hatóságok feloszlattak ötszáztíz nem kormányzati szervezetet, amik közül csak tizenöt állt kapcsolatban terrorista csoporttal.

Az NGO-k feloszlatásán kívül befagyasztották azok bankszámláit, visszavonták az engedélyeiket, a velük kapcsolatos információkat átadták a kormány biztonsági ügynökségeinek és a hatóságok az ország azonnali elhagyására kötelezik a külföldi munkásokat. A kormány nyilvánosságra hozta a betiltott NGO-k (nem kormányzati szervek) névsorát is. Tizenötöt azzal vádoltak meg, hogy pénzeket fogadott el a terroristák támogatására, míg másokat azzal, hogy a törvény előírása ellenére nem közölte pénzügyi elszámolását.

Ugyanakkor a többi 395 szervezet alapvetően fejlesztésekkel vagy helyi egészségügyi tervek kivitelezésével, mikrohitelekkel foglalkoztak, illetve árvaházakat vagy kulturális szövetségeket tartottak fenn. Néhány közülük keresztény szervezet és segélyszolgálat, amelyeknek semmiféle kapcsolata nincs az iszlamista militánsokkal. Viszont Nairobi ügyelt arra, hogy egyetlen nemzetközi szervezet se legyen a kitiltottak között, s így “megúszza” a külföldi bírálatokat.

Ennek a rendelkezésnek a célja, hogy a hírhedt, al-Kaidához hűséges al-Shabaab nevű kenyai terrorszervezetet és egyéb hasonló iszlamista szervezet pénzcsapjait végleg elzárják. Az al-Shabaab több mint 130 merényletet hajtott végre Kenyában azóta, hogy a nairobi kormány 2011 októberében az Afrikai Unió kötelékében csapatokat küldött Szomáliába. Bő egy éve az al-Shabaab hajtotta végre a kenyai fővárosban a Westgate üzletközpont elleni akciót, amelyben 67-en haltak meg. Az iszlamista szervezet vállalta magára a kenyai tengerparton idén elkövetett támadásokat is, amelyekben mintegy 90-en vesztették életüket.

Azóta a kenyai parlament már sokkal szigorúbb törvényeket vezetett be, amelyek mind a terrorizmus elleni harcról szólnak. Például egy évre valakit őrizetbe lehet venni, ha “terroristagyanús”, nem kell bírósági végzés a lehallgatásokhoz, valamint az újságírók cikkeit és a televíziós adásokat alaposan „megszűrik” mielőtt nyilvánosságra kerülnének. Emiatt már most kemény kritikák érték a kenyai kormányt, mivel a bírálók szerint Uhuru Kenyatta kenyai elnök „feláldozza a demokráciát a szélsőségesek elleni harcban”.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez