Közös amerikai-európai akció a dzsihádharcosok ellen

A CIA akciójának Gallant Phoenix a fedőneve, és a Der Spiegel értesülése szerint 21 állam titkosszolgálata vesz részt benne. A német hetilap szerint a korábbi habozás után a németek és más európai államok azért csatlakoztak a CIA-akcióhoz, mert félnek: az Iszlám Állam összeomlása után hazatérnek a dzsihádharcosok, hogy Európában kövessenek el merényleteket.

Németországból körülbelül ezer férfi és nő ment Szíriába, illetve Irakba, hogy az Iszlám Állam fekete zászlaja alatt küzdjön. Közülük eddig körülbelül háromszáz térhetett vissza Németországba. Korábban a németek azért nem akartak részt venni a CIA akciójában, mert az a terroristák likvidálását jelenti – bírói ítélet nélkül.

Csakhogy időközben megváltozott a döntéshozók véleménye: egyre jobban félnek azoktól az európai útlevéllel rendelkező dzsihádharcosoktól, akik ideológiai és katonai képzést kaptak az Iszlám Államban. Hans-Georg Maasen, az alkotmányvédelmi hivatal főnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy még a dzsihádharcosok gyermekei is veszélyt jelenthetnek. Őket ugyanis olyan Korán-iskolákban nevelték, ahol a fő cél az élet feláldozása a hit érdekében. Visszatérésük ezért nagy biztonsági kockázatot jelent egész Európában.

Hogyan működik a Gallant Phoenix? A Der Spiegel szerint az operatív parancsnokság Jordániában van: ott gyűjtik össze az információkat. Nevek, fényképek és ujjlenyomatok alkotják az információs bázist, melyet aztán a 21 állam megoszt egymással. Korábban az iszlamista terrorakciók során felmerült, hogy a dzsihádharcosok azért is lehettek sikeresek, mert a különböző országok titkosszolgálatai nem működtek együtt a megfelelő hatékonysággal. A Gallant Phoenix akció épp azért jött létre, hogy közös fellépésével akadályozza meg az újabb iszlamista merényleteket Európában és Amerikában.

Fotó: AF.mil

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez