Kifutott India első támadó atom-tengeralattjárója

Jelentős előrelépés történt az indiai haditengerészet történelmében: a dél-ázsiai ország vízre bocsátotta az első támadó jellegű atom-tengeralattjáróját. Az Arihant ugyanis nemcsak nukleáris meghajtással működik, hanem képes az atomrakéták kilövésére is.

Ezen a héten a 6000 tonnányi súlyú tengeralattjáró, amelyet egy saját indiai fejlesztésű 80 MW-os atomreaktor hajt, futott ki az indiai Visakhapatnam kikötőből. Lényegében Új-Delhi „titokban” bocsátotta vízre az amúgy fontos mérföldkőnek számító, támadó osztályú atom-tengeralattjáróját. Nem volt semmiféle ünnepi rendezvény, s Manohar Parikkar védelmi miniszter is csak egy rövid közleményt adott ki az Arihant szolgálatba állásáról. Ugyanakkor az egyik indiai újság rámutatott arra, hogy december 16-i vízre bocsátás szimbolikus jelentéssel bír, hisz negyvenhárom évvel ezelőtt ezen a napon ért véget az 1971-es „Bangladest felszabadító háború”.

A források szerint elképesztő biztonsági intézkedéseket vezettek be a kikötőben, MiG 29-esek and SU 30-asok köröztek a levegőben, Boeing P-8l felderítőgépek ellenőrizték a légteret, a légvédelem teljes készültségben volt, hat-nyolc hadihajó alkotott „védelmi kört”, miközben az indiai titkosszolgálat ellepte a környéket és alaposan leellenőriztek mindenkit, nehogy szabotázsra kerüljön sor. Korábban már egyszer elhalasztották az Arihant vízre bocsátását, mivel márciusban egy meg nem nevezett „baleset” történt a kikötőben, ami miatt megszigorodtak az ellenőrzések.

India további öt Arihant-osztályú tengeralattjárót kíván üzembe helyezni, amely egyfajta „elrettentésként” szolgál. Egyelőre még nem tesztelték a tengeralattjáró rakétakilövő képességét, de az indiai hadsereg szerint 2015 elején „kísérletekre lehet számítani” az Indiai-óceánon.

Habár Új-Delhi szerint az Arihant saját fejlesztés, de a katonai elemzők szerint India nem kis segítséget kapott Oroszországtól, hogy megépítse első nukleáris meghajtású támadó atom-tengeralattjáróját (angolul nuclear-propelled nuclear attack- SSBN). Az indiai haditengerészet korábban is rendelkezett atommeghajtású tengeralattjárókkal – például az INS Chakra -, de ezek közül egyik sem volt képes nukleáris töltetű rakéták kilövésére. Moszkva már a nyolcvanas években is „kölcsönadott” két atom-tengeralattjáróját Új-Delhinek, mintegy „tanulmányozásképp”, s segített az indiai atom-tengeralattjárók reaktorainak megépítésében is. Ráadásul orosz mérnökök vettek részt Visakhapatnam található tengeri bázis kiépítésében és tették képessé arra, hogy fogadja a nukleáris robbanófejeket hordozó tengeralattjárók, valamint fel is szerelje őket a jelenleg is fejlesztés alatt álló Agni-VI 6000 kilométer hatótávolságú IBM rakétákkal.

A kép forrás: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez