India a világ legnagyobb fegyverimportőre: 19 milliárd dolláros vásárlás fél év alatt

Ilyet még nem láttam, pedig már negyven éve szolgálok a légierőnél – nyilatkozta az indiai légierő helyettes parancsnoka. Narendra Modi miniszterelnök májusban került hatalomra, és azóta 1,2 ezer milliárd rúpia (19 milliárd dollár) értékű fegyvervásárlást hagyott jóvá.

India megelőzte Kínát a fegyverimportban, és világelső lett ebben a tekintetben. De a miniszterelnök azt szeretné, ha egyre több korszerű fegyver készülne Indiában is. Ennek a stratégiai előnyök mellett gazdasági haszna is lenne, hiszen sok új munkahely keletkezne az 1,3 milliárd lakosú országban.

Az Airbus és a Boeing is érdeklődik, a Lockheedről már nem is beszélve. India korábbi kormányai féltek attól, hogy külföldi cégeknek túl nagy szerepet szánjanak az ország védelmi iparában. Modi miniszterelnök viszont tisztában van azzal, hogy a korszerű technika jórésze külföldi cégeken keresztül érkezik az országba. Ezért 26%-ról 49%-ra emelte azt a határt, amelyet a külföldi vállalatok elérhetnek egy közös hadiipari vállalkozásban. Korábban Oroszország meghatározó szerepet játszott India fegyverzet-ellátásában. Putyin orosz elnök látogatása során természetesen ezek a témák is sorra kerültek, de India új miniszterelnöke el kívánja kerülni az egyoldalú függést. Ezért sok fegyvert vásárol Nyugaton.

Mire kell a sok új fegyver? A flotta és a légierő megerősítése elsősorban Kína miatt fontos. Peking is gyors ütemben fejleszti flottáját és légierejét, India ezzel mindenképp lépést kíván tartani, annak ellenére, hogy gazdasági összteljesítménye jóval elmarad Kína mögött. A másik potenciális ellenfél Pakisztán, mellyel már három háborút vívott India a függetlenség kikiáltása, 1947 óta. Idén elhagyta Afganisztán területét a NATO csapatok jórésze, és ez fokozhatja a feszültséget az egész térségben.

A világ nagy fegyverexportőr cégei persze boldogok, látva Modi miniszterelnök lelkes haderőfejlesztési terveit. A Boeing már szinte biztos abban, hogy India vesz 22 Apache helikoptert csekély 2,5 milliárd dollárért. A franciáknak is van egy nagyon nagy üzletük, még függőben ugyan, de Párizsban nagyon bíznak a sikerben. A Dassault cég 126 Rafale harci gépet szállítana Indiának 11 milliárd dollárért. Ez lenne a világ legnagyobb fegyverszállítási üzlete, ha létrejönne. Korábban sok korrupciós ügy pattant ki a fegyvervásárlások miatt, a hadsereg több vezetője is lemondott, néhány miniszter távozásra kényszerült. Ez a választási kampány fontos témája volt. De most Narendra Modi miniszterelnök egyértelművé tette: India nemzeti érdeke a hadsereg gyors korszerűsítése, melyet minden eszközzel elő akar segíteni. Kína ugyanis rohamléptekkel nyomul előre ezen a téren is, de India megelőzte, és a világ legnagyobb fegyver importőre lett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez