Vita az EU és Oroszország viszonyáról Münchenben

A NATO és az Európai Unió exkluzív szervezet, mindkettő ki akarja zárni Oroszországot Európából. Oroszország azonban Európa – hangsúlyozta Münchenben egy vitanapon Konsztantyin Kozacsev, a moszkvai parlament külügyi bizottságának elnöke.

Szerinte a Nyugat nem tartja be az 1990-es párizsi egyezményt, mely szabályozta  a hidegháború utáni helyzetet Európában. Ezzel ellentétes véleményt fejtett ki Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa. Egyrészt utalt arra, hogy mind a NATO, mind pedig az Európai Unió tett korábban ajánlatot arra Moszkvának, hogy rendezzék a kapcsolatokat. Akkor az oroszok ezt elutasították, mert nem felelt meg a nagyhatalmi céljaiknak. Most kívülről próbálják meg bomlasztani a NATO-t és az Európai Uniót.

Ebből a vetélkedésből semmi jó sem sül ki – hangsúlyozta Örményország elnöke. Szerzs Szargiszjan szerint csakis az együttműködés lehet a megoldás. Meg kell nézni, hogy milyen területen esnek egybe az érdekek és meg kell ragadni az alkalmat az együttműködésre – mondta az örmény elnök. Moldova miniszterelnöke konkrétabb volt. Pavel Filip elmondta Münchenben a biztonsági konferencián, hogy jó kapcsolatokra törekszenek Moszkvával, de ennek az az előfeltétele, hogy az oroszok vonják ki a fegyveres erőiket a Dnyeszteren túli területekről. Az EU-val nincs problémánk. Társulási szerződésünk van és a célunk a teljes jogú tagság – hangsúlyozta Moldova miniszterelnöke Münchenben.

Az Eurasia csoport rendezte a vitanapot Münchenben azoknak a kis egykori szocialista államoknak, melyek Oroszország és az EU között keresik a helyüket Európában. Az Európai Unió sem egységes Oroszország szerepének megítélésében: ez kiderült, amikor Angela Merkel kancellár Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt. Varsó – a balti államokhoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan – komolynak ítéli meg az orosz fenyegetést, míg Németország, Franciaország, Olaszország vagy épp Magyarország nem tart Moszkvától. Oroszország természetesen igyekszik kihasználni ezt a véleménykülönbséget a maga javára. Mindez meghatározhatja az EU jövőjét is, hiszen a német-francia tandem, mely vezető szerepet visz az Unióban, békülni kíván Moszkvával, míg Lengyelország és a balti államok – az USA támogatásával – fegyverkeznek az általuk fenyegetőnek vélt Oroszországgal szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez