Lavrov: az EU választásra kényszeríti a Balkánt Kelet és Nyugat között

Oroszország, Kína és Törökország nyílt Balkán-politikát folytat, míg az Európai Unió és a NATO választásra kényszeríti az államokat: vagy mi, vagy Moszkva! Ugyanezt a politikát folytatták Ukrajnában is, és mi lett az eredmény?! – tette fel a költői kérdést Oroszország veterán külügyminisztere, aki a szerb Beta hírügynökségnek nyilatkozott.

Lavrovot az zavarja, hogy az EU fel akarja venni Szerbiát és Montenegrót a tagjai közé még 2025 előtt. Belgrádnak ehhez kemény feltételeket kell teljesítenie: el kellene ismerni Koszovó függetlenségét és gyengíteni kellene a kapcsolatait Moszkvával. “Tárgyaltam Vučić elnökkel, de a nyomát sem láttam annak, hogy gyengíteni akarná a kapcsolatait Oroszországgal az EU-csatlakozás érdekében!” – hangsúlyozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Az orosz diplomácia jelenleg a NATO és az EU megosztására törekszik. Tudomásul veszi, hogy van egy kemény mag, mely élesen oroszellenes: ide tartozik az USA, Nagy-Britannia, Lengyelország és a balti államok. Van egy másik csoport, mely Németország és Franciaország vezetésével mérsékeltebb irányvonalat képvisel a NATO-n és az Európai Unión belül Oroszországgal kapcsolatban. A Balkánon a különböző érdekcsoportok egymással vetélkednek, de mivel pénzt senki sem akar adni, a küzdelem kimerül egymás bírálatában. Az Egyesült Államok stratégiája szempontjából egyedül Románia fontos a Balkánon. Bukarest ennek megfelelően maximálisan együttműködik az Egyesült Államokkal és szemben áll Oroszországgal. A többi balkáni állammal kapcsolatban a nagyhatalmak valójában nem befolyás szerzésére törekszenek, hanem arra, hogy megakadályozzák a másikat ennek megszerzésében. Ez a negatív diplomácia nem követel túlságosan nagy erőfeszítést és nem kerül sokba, hiszen pénzt adni senki sem akar az elmaradott balkáni térség fellendítésére.

Fotó: Budva, Montenegro – Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez