Vádalkut kötött Netanjahu két bizalmasa is

Slomo Filber, a tájékoztatási minisztérium főosztályvezetője vállalta, hogy a miniszterelnök ellen vall egy korrupciós ügyben, ha ezzel elkerülheti a börtönt. Netanjahu ellen négy korrupciós ügyben folyik vizsgálat.

Ezekkel kapcsolatban Izrael miniszterelnökének hét bizalmasát vette őrizetbe a hétvégén a rendőrség: azzal gyanúsítják őket, hogy akadályozták az igazságszolgáltatás munkáját. Benjamin Netanjahu ellen összesen négy korrupciós perben folyik vizsgálat. A rendőrség nemrég bejelentette: két ügyben elég bizonyítékot gyűjtött össze ahhoz, hogy a vádemelést javasolja Izrael főügyészének. Most egy másik korrupciós ügy kapcsán vették őrizetbe Netanjahu barátait. Nir Heifetz és Shaul Elovitch egyaránt nagyon közel állt Izrael miniszterelnökéhez. Ráadásul Elovitch nejét és fiát is letartóztatták. Ez a korrupciós ügy a sajtót érinti: Netanjahu állítólag megígérte barátjának, hogy lenyomja a konkurenciát, ha cserébe Elovitch médiája őt népszerűsíti majd.

Izraelben rendszeresen tüntetnek Benjamin Netanjahu lemondását követelve. A kormányfő megérezte a bajt és előre menekült – még az őrizetbe vételek előtt “boszorkányüldözésről” beszélt. A rendőrséget elfogultsággal vádolta meg. Izrael főügyésze csak hónapok múlva dönt arról, hogy megindítja-e a vádeljárást Benjamin Netanjahu ellen. Pártja, a Likud teljes mellszélességgel kiáll mellette. Jair Lapid, az ellenzék vezére viszont a leváltását követeli. Benjamin Netanjahu az a politikus, aki a legtöbb időt töltötte el Izrael kormányfői székében. A 69 éves miniszterelnök egyáltalán nem kíván visszavonulni és a hazai ügyek helyett a világpolitikára koncentrál. Münchenben a nemzetközi biztonsági fórumon arról beszélt, hogy Irán a létében fenyegeti Izraelt, és nem hagyott kétséget afelől, hogy szövetséget szervez az Egyesült Államokkal és Szaúd-Arábiával közösen Iránnal szemben.

Fotó: Slomo Filber / israelnationalnews.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez