Bulgária és Románia nem kerülhet be a schengeni övezetbe

Legalábbis ez a véleménye Bajorország belügyminiszterének. Joachim Herrmann szerint mindkét országban nagy a korrupció és a szervezett bűnözés nagy szerepet játszik a társadalom életében.

Az Európai Unió két legszegényebb tagállama évek óta lobbizik azért, hogy bekerülhessen a schengeni övezetbe ,vagyis polgárai szabadon közlekedhessenek a 26 tagállam területén. Ekaterina Zaharieva külügyminiszter asszony Bulgária nevében érvelt a Die Welt című német lapban hazája schengeni tagsága mellett. Bulgária ebben a félévben az EU soros elnöke, de minthogy nem tagja a schengeni övezetnek, ezért a polgárai az útlevél felmutatására kényszerülnek az EU belső határainak átlépésekor.

26 állam tagja jelenleg a schengeni szerződésnek: az EU 28 államából 22-en, plusz Izland, Liechtenstein, Svájc és Norvégia. Hat uniós tagállam nem részese a schengeni zónának: Nagy-Britannia, Írország, Ciprus, Horvátország, Bulgária és Románia. Közülük igazán az utolsó kettő lobbizik amellett, hogy bekerülhessen a schengeni övezetbe. Merkel kancellár ezt tavaly meg is ígérte nekik, de erre most mégiscsak kevés az esély. Miért?

A menekültválság megváltoztatta a határok ellenőrzésének szemléletét. Bajorország belügyminisztere is őszintén bevallotta: nem azért nem helyesli Bulgária és Románia belépését a schengeni övezetbe, mert sok ott a belső probléma, hanem azért, mert jelenleg is aktív határellenőrzés van Bajorország és Ausztria határán. “Hogy festene az, hogy lazítjuk a határok ellenőrzését egyfelől, más oldalról pedig visszaállítjuk azt régi uniós államok között?” Németország új belügyminisztere Horst Seehofer lesz, aki eddig Bajorország miniszterelnöke volt. A bevándorlók ügyében közelebb áll a véleménye Orbán Viktoréhoz, mint Angela Merkeléhez. Az év elején a bajor keresztényszociális unió tanácskozásán  a magyar miniszterelnök volt a díszvendég. Ilyen körülmények között Angela Merkel aligha teljesítheti ígéretét Bukaresttel és Szófiával szemben.

Ráadásul a franciák is hasonló húrokat pengetnek, az osztrákokról már nem is beszélve. A bevándorlási válság miatt mind több uniós állam állította vissza a határok ellenőrzését. Korábban ez fél évig volt lehetséges, de az EU ezt a tagállamok kérésére két évre módosította. Minthogy a közhangulat megváltozott, Bulgária és Románia polgárai még egy ideig szívni fognak, mert a schengeni övezet jelenlegi 26 tagállama nemigen akarja bővíteni a létszámot – legalábbis jelenleg nem.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez