Észak-Korea kész tárgyalni Amerikával

Ezt közölte Mun Dzsein dél-koreai elnök, aki a téli olimpia záróünnepsége kapcsán találkozott mind az amerikai, mind pedig az észak-koreai küldöttséggel. Nem sokkal korábban Amerika újabb szigorú szankciókat jelentett be Észak-Koreával szemben.

Az USA szankciókkal kívánja rávenni Észak-Koreát, hogy függessze fel nukleáris és rakétaprogramját. Ha szankciókkal ez nem megy, akkor más eljárás következik – közölte Trump fenyegetően. Közben lánya, Ivanka Trump büszkén képviselte hazáját a záróünnepségen. Ivanka Trump nem találkozott észak-koreai vezetőkkel Dél-Koreában. Hivatalosan ezt közölték az amerikai elnök lányával kapcsolatban. Ivanka Trump, aki nemcsak First Daughter, de elnöki tanácsadó is, többször is tárgyalt Mun dél-koreai elnökkel. Aki eszmét cserélt Észak-Korea képviselőjével is. Ki képviselte Észak-Koreát  a téli olimpia záróünnepségén?

Kim Jongcsol tábornok, a titkosszolgálat egykori feje! Egyben a dél-koreai ügyek felelőse. Dél-Koreában őt tartják felelősnek több olyan terrorakcióért, melyet észak-koreai diverzánsok követtek el a félsziget déli részén. Kim Jongcsol tábornok állítólag nagyon közel áll az ifjú diktátorhoz, Kim Dzsongunhoz. Furcsa lenne, ha a párbeszédet Amerikával épp ő kezdené meg, aki szerepel a CIA feketelistáján.

Korábban ugyan majdnem létrejött egy titkos találkozó az amerikaiak és az észak-koreaiak között a téli olimpia idején. Mike Pence alelnök képviselte az Egyesült Államokat a megnyitón, ahol Észak-Koreát két vezető is reprezentálta: a diktátor húga és az államfő. Diplomáciai források szerint Kim Jodzsong, az ifjú diktátor húga és Kim Jongnam államfő kezdetben beleegyezett egy titkos találkozóba Mike Pence alelnökkel. Az amerikai alelnök ezt megelőzően ugyan újabb szigorú szankciókkal fenyegette meg a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert. Észak Korea pedig – miközben mosolyoffenzívát folytat Dél-Koreával szemben – továbbra is nukleáris háborút helyez kilátásba az Egyesült Államok ellen. A háborús retorika ellenére fennállt a párbeszéd lehetősége – állítja most Mike Pence alelnök irodája. Valamilyen oknál fogva Észak-Korea az utolsó percben meggondolta magát…

Pekingi források viszont úgy vélik, hogy Észak-Korea egy pillanatig sem gondolta komolyan a párbeszédet az Egyesült Államokkal. Éppen hogy megosztani akarja az USA-t és Dél Koreát. Ráadásul pompás propagandaalkalom a téli olimpia Észak-Korea számára! A diktátor húgát mint nemzeti hőst ünnepelték, amikor visszatért Phenjanba. Most először fordult elő, hogy az Észak-Koreát vaskézzel kormányzó Kim dinasztia egy fontos tagja Dél-Korea területére lépett. Kim Jodzsong ugyanis nemcsak a diktátor húga, de egyben tagja a Politikai Bizottságnak is. Ő a felelős az agitációért és a propagandáért Észak-Koreában, ahol ez rendkívül fontos, hiszen a szürke és vigasztalan valóságot valahogy el kell adni a népnek, mint szocialista paradicsomot.

A diktátor húga és az államfő meghívta Phenjanba Mun dél-koreai elnököt, aki ezt el is fogadta. Közben persze Dél-Koreában készülődnek a helyi erők és az amerikaiak arra a nagy hadgyakorlatra, melyet ilyen tájban tartanak meg minden évben. Ezt Phenjanban háborús fenyegetésnek értékelik. Most a dél-koreai elnök kérésére elhalasztották a hadgyakorlatot a téli olimpia utánra. Az észak-koreai reakciókból kiderül majd: mennyire őszinte a mosolyoffenzíva Dél-Koreával szemben? Mit akar az ifjú diktátor az Egyesült Államoktól? Kim Dzsongun álma állítólag az, hogy fogadják a Fehér Házban. Trump szerint ez elképzelhető, de Észak-Koreának ehhez teljesítenie kellene néhány feltételt. Például azt, hogy felfüggeszti nukleáris és rakétaprogramját. Az ifjú diktátor erre aligha hajlandó.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez