Már 5.000 éve is tetováltak

Erre találtak bizonyítékot múmiákon a British Museumban, Londonban. Ennek birtokában újraírhatják a tetoválás történelmét, hiszen az eddig talált hasonló leleteknél 1.000 évvel idősebb a mostani.

5.000 éves egyiptomi múmiákon találtak szimbolikus tetoválásokat a British Múzeum kutatói: a bikát és bárányt ábrázoló motívumokat csontból vagy rézből készült tűvel vihették fel a bőr alá, festéknek pedig kormot használhattak. Egy férfi és egy nő múmiáján felfedezték fel a tetoválásokat, előbbinek a felkarját, utóbbinak a vállát díszítette rajz.

A vizsgálathoz infravörös technológiát használtak a kutatók a Gebeleinben talált múmiákon. A felfedezéssel történelmet is írhatnak a testvarrást illetően, hiszen eddig úgy tudták, hogy a legkorábbi, szimbólumokat ábrázoló tetoválás 4.000 éves lehet. A British Múzeum múmiái azonban 1000 évvel korábbiak és azt bizonyítják, hogy már akkor is népszerű lehetett a test effajta díszítése.  A valaha talált legrégebbi tetoválást azonban még így sem sikerült felülmúlni: Ötzi, az 5.300 éves ausztriai Jégember gleccsermúmiáján korábban már felfedeztek tetoválásokat, azok azonban geometrikus alkotások voltak.

Fotók: British Museum

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez