Kínai munkaaadók ellen lázadtak Madagaszkáron

Több százan szüntették be a munkát egy kínai érdekeltségű cukor feldolgozó üzemben Madagaszkáron, hogy fizetésemelést és jobb munkakörülményeket követeljenek. A tiltakozó akció azonban súlyos zavargásokba torkollott, miután a rendőrség letartóztatta a sztrájk főszervezőit.

Körülbelül 500 munkás követelte kollégáik szabadon engedését a hatóságoktól, de rendőrség és a gyár vezetői nem voltak hajlandóak tárgyalni velük. A biztonsági erők végül megrohamozták a sztrájkoló munkásokat és könnygáz-gránátokat, illetve éles lőszert vetettek be ellenük – közölte a madagaszkári Tribune napilap. Az összecsapásokban két ember meghalt és többen súlyosan megsérültek. A rendőrség azonban azt közölte, hogy „önvédelemből” cselekedtek, mert a sztrájkolók fegyverrel fenyegették őket. A China News Service közben azt jelentette, hogy a munkások késekkel, lőfegyverekkel és baltákkal vonultak az üzemhez. A rendőröket pedig kövekkel és különböző tárgyakkal is meg dobálták. Majd betörtek az gyárba és a raktárakat kifosztották. Az gyár egyik részét pedig felgyújtották. Az eltulajdonított cukrot pedig a feketepiacon értékesítették.

A kínai nagykövetség az incidens után élesen kritizálta a madagaszkári kormányt és a hatóságok, amiért engedték elfajulni a helyzetet. A követség jelezte azt is, hogy az incidens során evakuálni kellett az üzem kínai alkalmazottait, mert életveszélynek voltak kitéve. A madagaszkári kormányt pedig felszólították, hogy a jövőben tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló súlyos incidensek ne fordulhassanak elő, mivel ezek ártanak az ország kétoldalú gazdasági kapcsolatainak és elijesztik a lehetséges külföldi befektetőket is. A nagykövetség l visszautasította a sztrájkolók által felhozott sérelmeket és a követeléseiket „ésszerűtlennek, illetve túlzónak” nevezte. A követség jelezte, hogy a kínai cukorfeldolgozó üzem novemberi újraindítása során az ott dolgozó madagaszkári munkások több esetben is rendbontásokat okoztak és berendezéseket szándékosan megrongáltak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez