Itália első fekete szenátora a bevándorlásellenes Liga bevándorlási felelőse

Gratulálok Matteo Salvininek, aki Olaszország első pártjává tette a Ligát – írta a Facebookon Tony Iwobi. Aki egyben bejelentette: ő az első afrikai, aki bejutott a szenátusba Itáliában! Az Északi Liga bevándorlásellenes választási kampányával érte el sikerét. Tony Iwobi a Liga bevándorlási felelőse. Érdekes karrier, de hogy is kezdődött?

Tony Iwobi 1976-ban telepedett le Olaszországban. Nigériából érkezett és kezdetben informatikusként dolgozott. Saját céget is alapított. Aztán jött a politika. 1993-ban lépett be a Ligába, amely akkoriban egyáltalán nem foglalkozott a bevándorlással. A fő követelése az volt, hogy Olaszország legyen szövetségi állam! Vagyis a gazdag északi tartományoknak ne kelljen pénzelniük a szegény Dél felzárkózását.

“Nigéria 36 szövetségi államból áll. Ha ez a modell működik Afrikában, akkor miért ne működhetne Olaszországban is?” – tette fel a kérdést a bevándorolt informatikus. Aki szorgosan lépkedett előre a ranglétrán. Végül a csúcsra jutott: ő lett pártjának a bevándorlási felelőse abban az időszakban amikor a bevándorlás Itália első számú problémája lett. Hogy indokolja ő meg pártjának bevándorlásellenes politikáját? “Az illegális bevándorlás felerősíti a rasszizmust. A bevándorlók csak azt érzékelik, hogy milyen jogaik vannak Itáliában és gyakran megfeledkeznek arról, hogy kötelezettségeik is vannak” – hangsúlyozza Itália újdonsült fekete szenátora.

Olaszország politikai elitjét felbolygatta a legutóbbi választás: nincs új többség. A Liga lett a jobboldal vezető pártja, miután Berlusconi Forza Italia mozgalma leszerepelt. De ez a pártszövetség sem szerzett többséget. Az Öt csillag mozgalom egyedül több szavazatot kapott, mint a baloldal és majdnem annyit, mint a jobboldali pártszövetség. Már folynak a tárgyalások Rómában, ahol régi jó szokás szerint mindenki mindenkivel megpróbál szövetkezni a hatalom megszerzése érdekében. Furcsa módon a vesztes baloldal lehet a mérleg nyelve. Kérdés, hogy a jobboldali pártszövetséggel alkot-e koalíciót, ahogy azt a távozó elnök Matteo Renzi javasolja, vagy pedig az Öt csillaggal, ahogy a párt másik része akarja. A Liga mindenesetre közölte: nem lép koalícióra a másik nyertessel, az Öt csillag párttal. A bevándorlás kérdése mindenképp az előtérben áll, így Itália politikai életében minden bizonnyal nagy szerep jut az első fekete szenátornak, aki a bevándorlók  inváziója ellen tiltakozó Liga képviseletében jutott be a szenátusba Rómában.

Fotó: Lettera43

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez