EU-biztos: egész arzenálunk van a kereskedelmi háborúban Trump ellen

Az amerikai elnök aláírta azt a rendeletet, mely 25%-os különvámot vet ki az acél és 10%-ot az alumínium importjára. Az Európai Unió pénzügyi biztosa, Pierre Moscovici ezt megelőzően nyilatkozott egy belga televíziónak arról, hogy milyen válaszlépésre készül Brüsszel.

Moscovici szerint el kell fogadnunk azt, hogy a világban az önzés uralkodik. Ezért az EU olyan árukat akar importvámmal büntetni, melyek Trump választóit érintik! “Meg akarjuk értetni a washingtoni kongresszussal, hogy a kereskedelmi háborúban mindenki veszít” – mondta Moscovici. Aki szerint az USA narancs-, dohány- és Bourbon whisky-exportja kerülhet bajba Európában. A narancs, a dohány és a whisky az amerikai Dél fő exportcikkei közé tartozik – Donald Trump itt a legerősebb.

Közben szakértők arra mutatnak rá, hogy Trump acél és alumínium extravámja semmilyen komoly hatást nem érhet el, viszont jelentős ellenérzéseket kelthet Amerikával szemben az egész világon. Gary Cohn, az elnök gazdasági főtanácsadója emiatt mondott le Washingtonban. Trump a nemzetbiztonságra hivatkozott a rendelet kapcsán, de Kínából az acélimportnak mindössze a 3%-a érkezik az USA-ba. A legnagyobb külföldi acélszállító Kanada az amerikai piacon – ebben aligha van különleges nemzetbiztonsági kockázat. Szembeállíthatja viszont Kanadát az Egyesült Államokkal! Nemrég az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde asszony  figyelmeztetett arra, hogy Trump különvámja olyan kereskedelmi háborút indíthat el a világban, melynek eredményeképp mindenki rosszul jár.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez