A világ első energiapozitív szállodája épül Norvégiában

Az új turistacélpont a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyja a környezetben, építéséhez többnyire fát és követ, fenntartásához pedig csak napenergiát és geotermikus energiát használnak majd.

Európa első vízalatti éttermének tervezőcsapata újabb projektről számolt be: a Snøhetta Észak-Norvégiában, a gyönyörű Helgeland-partividéken építi meg a világ első, energiapozitív hotelét. A Svart névre keresztelt komplexum a Svartiser gleccserről fut bele a Holandsfjorden mélykék vizébe, a látványtervek alapján pedig maximálisan illeszkedik a környezetbe.

000snohetta34
Az épület fenntartásához kizárólag megújuló energiát használnak majd – napenergiát és geotermikus energiát-, arra törekedve, hogy a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják a festői környezetben. A kerek formára szintén a napenergia maximális kihasználása miatt esett a választás, így ugyanis nem csak az étteremben és a teraszon, de a kisebb helyiségekben és a szobákban hatékonyan tudják hasznosítani a megújuló energiaforrást. Az építőanyagok közül amit csak lehet, kővel és fával helyettesítenek, így reflektálva a helyi építészeti stílusokra, a környékre jellemző faépítményekre, a helyi halászok házaira és a halak szárítására kialakított melléképületekre – írja a CNN.

000snohetta

A nyitást 2021-re tervezik. Aki be szeretne jelentkezni, jó, ha siet, hiszen már most hatalmas az érdeklődés az energiapozitív hotelre. Mivel már a megközelítése is külön kihívást jelent, a tervezők egy szintén energiapozitív hajójárat indítását tervezik, Bodø városa és a hotel között.

Fotók:   Snøhetta

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez