Pénzmosási vád a román kormánypárt vezére ellen Brazíliában

A román politikus olyan fantomcégek közvetítésével szerzett méregdrága ingatlanokat, melyek erre szakosodtak Brazíliában.

Liviu Dragnea, a román szociáldemokraták vezére, kétes eredetű pénzeken vásárolt ingatlanokat a tengerparton Brazíliában. Ezt állítja a brazil ügyészség. A fülest a korrupcióellenes ügyészségtől kapták még tavaly Bukarestből. Minderről a Rise Project nevű oknyomozó portál számolt be. Hogy működött a rendszer? A román politikus olyan fantomcégek közvetítésével szerzett méregdrága ingatlanokat, melyek erre szakosodtak Brazíliában.

Romániában a korrupcióellenes ügyészség nem hátrál meg akkor sem, hogyha magasrangú politikusról van szó. Emiatt a szociáldemokraták és más pártok korlátozni akarják az ügyészség hatáskörét, alárendelve azt a parlamentnek. A köztársasági elnök viszont támogatja az ügyészség függetlenségét. A szociáldemokraták szerint a korrupcióellenes ügyészség amerikai és EU befolyás alatt áll Bukarestben. Romániában, mely az EU egyik legkorruptabb államának számít, rendszeresek a tüntetések a korrupcióellenes ügyészség mellett.

Liviu Dragnea irányítja valójában Románia politikai életét, de miniszterelnök nem lehet, mert korábban elítélték választási csalásért. Amikor érdeklődtek nála a brazil vádakkal kapcsolatban, akkor a dörzsölt politikus így felelt: ez régi ügy, a Rise Project most felmelegítette a kihűlt levest. Én nem kérek belőle! – mondta a Brazíliában pénzmosással vádolt román politikus, Liviu Dragnea.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez