Vége az állami családtervezésnek Kínában?

Megszűnik a családügyi minisztérium, mely 1981 óta szabályozta a Mennyei Birodalomban a gyerekek számát. A végtelenül bonyolult rendszer egyke családot írt elő a döntő többségnek. Így akarták elősegíteni a gazdasági reformot, amely így a pénzeket a termelés fejlesztésére koncentrálhatta.

2016-ban megszűnt az egyke, immár mindenütt lehetett két gyereket vállalni. Ez egyetlen évre fel is lendítette a születési számot, ami aztán tavaly megint visszaesett. A gyereknevelés költségei ugyanis nagyon magasak a kínaiak fizetéséhez képest. Különösen ha azt szeretnék, hogy a fiatal generáció külföldön szerezzen diplomát. Az egykézés megváltoztatta a társadalom szerkezetét: egyre több az öreg és viszonylag kevés a fiatal. 2035-ben már 400 millió kínai polgár lesz hatvan éves kor felett! Ki fogja őket eltartani, hiszen ez már ma is gond, pedig az idősek száma csak 240 millió?!

A Global Times című, Pekingben megjelenő angol nyelvű lap olyan demográfiai szakértőket szólaltat meg, akik az állami családtervezés megszüntetését javasolják. A Global Times emlékeztet arra, hogy Hszi Csin-ping elnök a tavalyi pártkongresszuson egy kukkot sem szólt az állami családtervezésről. A hivatalos álláspontot általában jól tükröző Global Times szerint ez azt jelenti, hogy a jövőben nemcsak a családtervezési minisztérium szűnik meg Pekingben, de hamarosan vége lesz az állami családtervezésnek is. A kínai döntéshozók  arra számítanak, hogy nem indul be a baby boom, amellyel nem is igen tudnának mit kezdeni a nagyvárosokban, ahol az infrastruktúra a jelenlegi terhelést is alig bírja. Nem csoda, ha arra gondolunk, hogy Csungking lakossága 47 millió, Sanghajé 24, Pekingé 22, Kantoné pedig 15 millió…

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez