Moszkva nem válaszolt, London szankcióra készül Oroszország ellen a kémügyben

Moszkvának kedden éjfélig kellett volna magyarázatot adnia kémügyben. Lavrov külügyminiszter ehelyett arra szólította fel Nagy-Britanniát: adja át az egész ügy teljes dokumentációját Moszkvának. Majd akkor válaszolnak…

Londonban Theresa May miniszterelnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, hogy megadják a választ Moszkvának az orosz kettős ügynök és lánya ellen elkövetett merénylet miatt.

Szergej Szkripal ezredes, az orosz titkosszolgálat híres árulója Nagy-Britanniában élt, miután kicserélték orosz kémekkel. Korábban börtönben csücsült Oroszországban, mert 100 ezer dollárért feladta társait a CIA-nak és az MI 5-nak. Az exezredes és lánya ideggáz-támadás áldozata lett. London szerint minden jel Moszkvára utal, hiszen az ideggázt még a  Szovjetunióban fejlesztették ki. Egy másik, Angliában élő egykori orosz titkosszolga úgy nyilatkozott a Daily Mailnek, hogy őt személyesen megfenyegették: közölték vele, hogy Putyin Moszkvában aláírt egy listát, mely az árulók likvidálását parancsba adta. A listán Szergej Szkripal ezredes is szerepelt. Éppúgy, mint Nyikolaj Gluskov orosz üzletember, aki Oroszországból menekült Nagy-Britanniába. Most holtan találtak rá! Korábban ugyanígy végezte mentora, Borisz Berezovszkij, aki egykor Putyin kedvence volt, de összevesztek és az oligarcha Nagy-Britanniába menekült. Titokzatos körülmények között “öngyilkos lett”. May miniszterelnök elrendelte ezeknek az ügyeknek a kivizsgálását is.

A brit rendőrség közben egy fekete maszkos nőt keres, aki gyanúsan viselkedett abban az étteremben, ahol az orosz ezredest és lányát az ideggáz-támadás érte. Az étterem összes vendégét figyelmeztették: jól mossák ki a ruhájukat! Az a rendőr, aki rábukkant az apára és lányára egy padon Salisbury-ben, súlyosan megbetegedett, de már túl van az életveszélyen. Szkripal és lánya még nincs…

Moszkva – szokás szerint – mindent tagad. Sőt, a Duma egyik képviselője követelte: szakítsák meg a diplomáciai kapcsolatokat Nagy-Britanniával a méltatlan vádak miatt! Putyin szerdán a Krímbe látogat, ahol először szavazhatnak rá az elnökválasztáson. A Krímet 2014-ben annektálta Oroszország. A kémügy Putyinnak igen kedvező a választások előtt, hiszen növelheti a “haza atyjának” presztízsét. Trump amerikai elnök telefonon beszélt May miniszterelnökkel és biztosította teljes támogatásáról. Rex Tillerson távozó külügyminiszter megfenyegette Oroszországot. Moszkvában az új külügyminisztert, Mike Pompeót oroszellenes politikusnak tekintik. Felkészültek arra, hogy a mélypontra kerülnek a kapcsolatok. Most nem ez számít, hanem az, hogy az oroszok újra megválasszák Vlagyimir Putyint Oroszország elnökévé.

Fotó: NBC News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez