CIA főnökasszony: a kínzókamrából az igazgatói irodába

Először irányíthatja nő az amerikai hírszerzés legendás intézményét: Gina Haspel abszolút profi. Eddig igazgatóhelyettes volt, most Trump őt jelölte a CIA élére.

A főnök, Mike Pompeo ugyanis a külügy élére került. Mike Pompeo republikánus politikus volt, mielőtt a CIA élére került volna, de Gina Haspel a szolgálat embere volt egész pályafutása során. Épp ez az, ami akadályozhatja kinevezését. A szenátus ugyanis már korábban is vizsgálta ügyeit…

2001 szeptember 11 sokkot okozott az Egyesült Államokban. Sokan a CIA-t is vádolták, hiszen nem tudta megakadályozni a nagyszabású terrortámadást. Bush akkori elnök viszont megvédte a titkosszolgálatot és megbízta: bármi áron kerítse kézre a tetteseket! Ez végül is sikerült: Oszama bin Ladent 2011 tavaszán megölték Pakisztánban. Ezt megelőzően terroristák ezreit tartóztatták le és hallgatták ki. Kínvallatással.

Minthogy az USA területén ez nem engedélyezett, külföldön folytak ezek a kínzások, melyek közül a waterboarding vált a leghíresebbé. Ez olyan érzést vált ki a kihallgatottban, mintha folyamatosan fuldokolna. A leghíresebb ilyen kínzóközpont a Guantánamo támaszponton volt Kubában, de Kelet-Európában is folytak ilyen CIA akciók: Lengyelországban és Romániában.

Gina Haspel asszony Thaiföldön ügyködött. Obama elnök nem szívlelte ezeket a módszereket. A szenátusban a demokraták kihallgatás alá vetették a CIA kihallgatóit. Akik – a nemzetbiztonságra hivatkozva – folyamatosan hazudtak. Köztük Gina Haspel asszony is. Mindez nem zavarta Donald Trumpot, aki a választási kampánya során kijelentette: a kínzás jó, ha eredménnyel jár! Ki is nevezte Gina Haspel asszonyt a CIA második emberének. Most pedig előléptette az igazgatói posztra. Persze ehhez még kell a szenátus jóváhagyása. Ott pedig még sokan emlékeznek arra, hogy Gina Haspel asszony hazudott mint a vízfolyás. De hát a nemzetbiztonsági munka már csak ilyen.

Fotó: Gina Haspel / MintPress News

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez