Putyin: azt hiszik, 100 éves koromig akarok maradni?!

Az orosz elnököt nagy többséggel újraválasztották az első fordulóban. Most negyedszer lett Oroszország államfője. Az alkotmány szerint kétszer egymás után elnök lehet valaki, de harmadszor nem pályázhat.

Egyelőre nem tervezek újabb alkotmányreformot – viccelődött Putyin az újságírókkal. Az orosz államfő 2024-ben 72 éves lesz. Tizennyolc éve van hatalmon. Egy ideig nem államfő, hanem kormányfő volt, de a hatalom akkor is az ő kezében összpontosult. Megbízható híve, Dmitrij Medvegyev volt akkor az elnök. Ő most miniszterelnök.

Azt hiszik, hogy 100 éves koromig akarok maradni? – tréfálkozott tovább minden oroszok elnöke. Az újságírók nem véletlenül faggatták erről: a nagy szövetséges, Hszi Csin-ping épp most törölte el az időhatárt, vagyis élete végéig Kína államfője maradhat. Hszi Csin-ping most is az elsők között gratulált Vlagyimir Putyinnak. Aki a maga részéről sietett visszatérni a gazdasági realitásokhoz.

A következő hatéves időszak legfőbb feladatának nevezte Oroszország gazdasági fellendülését. Putyinnak minden oka megvan arra, hogy a gazdaságra koncentráljon, hiszen a Szovjetunió bukása után /1991/ még mindig nem sikerült versenyképes orosz gazdasági modellt kialakítani. Az orosz GDP egytizede az amerikainak. 48 millió dél-koreai komolyabb GDP-t produkál, mint 143 millió orosz! Oroszország ma is csak nyersanyagokat és fegyvereket képes exportálni, ez pedig édeskevés a globális versenyben. Kína ebben a tekintetben messze előtte jár: Vlagyimir Putyin ezt is eltanulhatja Hszi Csin-pingtől és nemcsak azt, hogy miképp lehet minél tovább hatalmon maradni.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez