IMF: az eurózónának legyen közös pénzügyi válságalapja

A Nemzetközi Valutaalap elnöke, Christine Lagarde erről Németországban beszélt, az eurózóna legfontosabb országában. Üdvözölte azt, hogy jelenleg jó konjunktúra van a globális gazdaságban – így az euróövezetben is, de felhívta a figyelmet arra, hogy ezt két ellenszél is fenyegeti: az egyik a protekcionizmus, a másik a populizmus.

Mindez nyilván elsősorban Donald Trumpra vonatkozik, de nemcsak rá, hiszen a populizmus sok európai államban is jelen van.

A válság elkerülésére az IMF főnökasszonya azt javasolta, hogy legyen valamiféle közös pénzügyi alap az eurózónában, mely alkalmas lenne a válságjelenségek gyors orvoslására. Az eurózóna reformjáról most márciusban kellett volna tárgyalniuk az EU vezetőinek Brüsszelben, de Németország haladékot kért. Angela Merkel kancellár arra hivatkozott, hogy nagyon elhúzódtak a kormányalakítási tárgyalások, és ezért nem volt elég idő a felkészülésre. Macron francia elnök tavaly vetette fel az euróövezet reformjának ügyét, melyet Németország – ha óvatosan is – de támogatott. Ha beindul az eurózóna reformja, akkor az EU kétsebességes lesz. Minden tagállamnak felajánlják, hogy lépjen be az eurózónába. Ha ezt elutasítja, akkor egyedül kell szembenéznie a pénzügyi válságokkal és kevesebb uniós pénzre számíthat. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nemrégiben a Magyar Hírlapban úgy nyilatkozott: amíg nem közelítünk az eurót használó országok gazdasági teljesítményének átlagához, vagy a német gazdaság teljesítményéhez, addig nem kell erőltetni az euró bevezetését.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez