Tüntetés Szibériában – fejeket követelnek a gyászolók, Putyin hanyagságról beszél

Sok százan tüntetnek a szibériai Kemerovóban, ahol legkevesebb 64 ember, köztük 41 gyerek életét követelte vasárnap a tűz az egyik bevásárlóközpontban. Putyin elnök is a helyszínre érkezett.

Az államfő szerint bűnös hanyagság okozta a tragédiát. A nyomozók azt mondják, hogy a tűzriasztó ki volt kapcsolva, a vészkijáratokat pedig elzárták, hatalmas csapdává téve az épületet. A riasztót egy technikus szándékosan kapcsolta ki, amikor tudomást szerzett a tűzről. Őt négy másik emberrel együtt őrizetbe vették. A tűzoltó készülékek sem működtek. Az Interfax hírügynökség úgy tudja, hogy 85 embert, köztük sok gyereket még mindig keresnek.

Ma több száz tüntető gyűlt össze a helyi kormányhivataloknál. Azt követelték, hogy rúgják ki a biztonsági hiányosságokért felelős tisztviselőket. A tűz pontos okát még nem tudják, de a nyomozók azt mondják, hogy rengeteg mulasztást tártak fel. Szerdán Putyin elnök rendeletére nemzeti gyásznapot tartanak Oroszországban. Az államfő koszorút helyezett el a tragédia helyszínén és azt kérdezte: “mi történik itt? Ez nem csata vagy váratlan metángázkitörés egy bányában. Az emberek, a gyerekek pihenni jöttek ide. Demográfiáról beszélünk és ilyen sok embert elveszítünk, de miért? Bűnös hanyagság, felületesség miatt.”

Vasárnap délután 5 óra körül csaptak fel a lángok a bevásárlóközpont egyik felsőbb szintjén a Moszkvától 3600 kilométerre fekvő Kemerovóban. A mozi, a bowlingpálya, az üzletek mind tele voltak. A közösségi médiában több videó is megjelent arról, hogy sokan az ablakokon kiugrálva próbáltak menekülni.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez