A Nobel Béke-díjas Malála Júszafzai újra Pakisztánban

Élet és halál között lebegett, amikor elhagyta hazáját 2012-ben a fiatal pakisztáni lány, akit a tálibok fejbe lőttek, mert a lányok tanulási jogaiért küzdött. Most először látogatott haza, ahol a megítélése enyhén szólva kétértelmű.

Nemcsak a tálibok, de az iszlamista közvélemény egy része is a Nyugat ügynökének tekinti Malála Júszafzait, aki Nagy-Britanniában él és tanul. Most a külügyminisztérium üdvözölte hazaérkezését, de a repülőtéren óriási rendőri készültség volt, mert a tálibok nem vonták vissza a halálos ítéletet.

Malála Júszafzai négynapos programja is titok, mert újabb terrortámadástól féltik a még mindig csak 20 éves lányt, aki a szülei társaságában érkezett vissza Pakisztánba. Annyit lehet tudni, hogy Pakisztán miniszterelnöke fogadja a Nobel Béke-díjas lányt, de az erősen kétséges, hogy ellátogat-e szűkebb szülőföldjére, a Szvát-völgybe. A nőjogi szervezetek mindenesetre üdvözölték Malála Júszafzait és reményüket fejezték ki, hogy a női egyenjogúság harcosát újra maguk között üdvözölhetik a Szvát-völgyben. Ezen a környékén azonban még mindig nagyon erős a tálibok befolyása, ezért senki sem veszi biztosra, hogy Malála Júszafzai ellátogat oda, ahol hat évvel ezelőtt fejbe lőtték, mert küzdött a lányok tanulási jogaiért Pakisztánban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez