Moszkva kiutasít 60 amerikai diplomatát

Lavrov külügyminiszter személyesen jelentette be a döntést, hozzátéve, hogy bezáratják az Egyesült Államok szentpétervári főkonzulátusát is.

A hét elején az amerikaiak azért utasítottak ki orosz diplomatákat, mert Trump elnök közölte May brit miniszterelnökkel, hogy szolidárisak a Szkripal ügyben. Az orosz titkosszolgálat híres árulóját Nagy-Britanniában érte idegméreg-támadás. Szkripal ezredes még mindig élet és halál között lebeg, de lánya, aki vele együtt került kórházba, immár túljutott az életveszélyen. A nyugati világban mindenki meg van győződve arról, hogy Putyin rendelte el az áruló elleni támadást. Az oroszok természetesen tagadnak.

Oroszország és a Nyugat viszonya ezzel újabb mélypontra jutott. Közben pedig Washingtonban folyik a vizsgálat, mely azzal gyanúsítja Donald Trumpot, hogy orosz segítséggel jutott be a Fehér Házba. Trump nemrég gratulált Putyin elnöknek ahhoz, hogy immár negyedszer Oroszország államfőjévé választották. Az USA elnöke kilátásba helyezett egy csúcstalálkozót is, de a kölcsönös kiutasítások után ennek a valószínűsége némiképp csökkent az esélye. Az amerikai külügy szóvivője közölte: tudomásul vették az orosz döntést, de fenntartják maguknak a jogot, hogy megadják a választ az amerikai diplomaták kiutasítására Oroszországból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez