800 éve őrzik a kereszténység szent helyeit Jeruzsálemben a ferencesek

Miután Szaladin szultán visszafoglalta Jeruzsálemet a keresztes lovagoktól, Szent Ferenc egy csapat szerzetest a szent városba küldött, hogy óvják a kereszténység szent helyeit. Ennek 800 éve! A Szent Megváltó kolostorban jelenleg 80 barát munkálkodik.

A párizsi Le Figaro tudósítójának elmondták: a szent helyek őrzésén kívül azt tekintik a fő feladatuknak, hogy megakadályozzák a keresztények kivándorlását a Szent Földről és egyáltalán a Közel-Keletről. Az elmúlt években felgyorsult ez a folyamat, mert az iszlamista szervezetek szisztematikusan üldözik a keresztényeket. A Jeruzsálem óvárosában levő Szent Megváltó kolostorban a 80 szerzetes szinte nyolcvan országot képvisel.

Többségük a Közel-Keletről vagy Európából származik, de van, aki a távoli Nicaraguából vagy épp Szibériából érkezett. A szerzetesek jó kapcsolatot ápolnak nemcsak a keresztény, de a muzulmán palesztinokkal is. Gondjaik elsősorban az izraeli állammal, illetve Jeruzsálem önkormányzatával akadnak. Különböző adóviták miatt a szerzetesek lezárták a Szent Sírt is egy rövid időre. Erre aztán Izrael meghátrált, a hívők és a turisták újra fel kereshették a Szent Sírt, mely fölött – éppúgy, mint Jeruzsálem más keresztény emlékhelyei fölött – immár 800 éve őrködnek a ferences szerzetesek…

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez