A nők jogaiért küzdő baloldali jelölt nyerte az elnökválasztást Costa Ricában

A szavazatok több mint 60%-át kapta meg az elnökválasztás második fordulójában Carlos Alvarado – a még nem végleges eredmények szerint. Ellenfele, Fabricio Alvarado elismerte vereségét, hiszen csak 39%-ot kapott. Az elnökválasztás első fordulójában fordított volt a helyzet: a konzervatív jelölt végzett az első helyen.

Ez mozgósította a női választókat, hiszen a konzervatív jelölt, egy lelkész, korlátozni akarta a nők szerepét a társadalomban. Emiatt jogvédő szervezetek gyakran tüntettek a konzervatívok jelöltje ellen.

Costa Rica új elnöke egységre hívott fel. Nagy tömeg özönlött a főváros központjába, ahol a baloldal sárga-vörös zászlói alatt ünnepelték a választási győzelmet. Costa Rica Latin-Amerika egyik legrégibb demokráciája, ahol most először az emberi jogok ügye játszotta a főszerepet a választásokon. A nők szerepéről a társadalomban óriási vita folyik Costa Ricában, ahol most a baloldal győzelmével jelentős sikert ért el az egyenjogúságért folyó küzdelem Latin-Amerika mintademokráciájában.

Fotó: Free Press Journal

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez