Börtönbe megy Lula, Brazília egykor legendás elnöke

A Legfelső Bíróság 6-5 arányban úgy döntött, hogy az egykori államfőnek meg kell kezdenie börtönbüntetését, melyre januárban ítélte korrupció miatt a bíróság.

Lula, vagyis Luiz Inácio Lula da Silva és a hívei az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy a baloldal élő legendája elkerülheti a börtönt. A fegyveres erők vezérkari főnöke figyelmeztette a baloldalt: ne próbálkozzanak akcióval hősük megmentésére, mert a “hadsereg teljesíti alkotmányos kötelességét!” Lula és a baloldal a katonai diktatúra elleni szakszervezeti harcban kezdte meg politikai pályafutását.

Lula 2003-tól 2010-ig volt Brazília elnöke, és ezzel döntő fordulat következett be az állami pénzek kiosztásában: a szegények életszínvonala jelentősen nőtt. Ezzel együtt fokozódott a baloldal népszerűsége is: Lula után egykori titkárnője, Dilma Rousseff lett Brazília elnöke. Megrendezték a futball-világbajnokságot és az olimpiát. Ez súlyos csapást mért az államkasszára, ráadásul Brazília nem is szerepelt jól: megalázó vereséget szenvedett a győztes németektől a foci világbajnokságon.

Brazíliában a politikai osztály korrupciója mindig is általános volt, de a baloldal kezdeti sikerei elfedték ezt. Amint beköszöntött a pénzügyi válság, megindultak a korrupciós vizsgálatok. Lava Jato – gyorsmosás volt a sajtó által adományozott neve a politikai osztály korrupciójának. Ez távolról sem csak a baloldalt érintette, de hát ők voltak hatalmon. Kiderült: ők is érintettek. Dilma Rousseffet leváltották, Lula ellen ítéletet hozott a bíróság: 12 év börtön korrupcióért.

A 72 éves élő legendának nemcsak a politikai pályafutása tört ketté, de az élete is. A brazil sajtó értesülései szerint április 10-én kell börtönbe vonulnia Lulának, és ezzel egy korszak véget ér Brazíliában. Kérdés, hogy mi jön ezután, hiszen Latin-Amerika legnépesebb államának gazdasági helyzete továbbra sem rózsás, az országban nagy a feszültség, a hadsereg pedig ugrásra kész Brazíliában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez