Német elnök: Oroszország nem az ellenségünk

Franz-Walter Steinmeier a szombati, Szíria elleni légicsapásról szólva hangsúlyozta, hogy veszélyesen közel került a katonai konfrontációhoz az Egyesült Államok és Oroszország. Az oroszok, akik a légvédelmet irányítják Szíriában, több amerikai rakétát lelőttek szombaton. Németország elítélte ugyan Aszad elnököt, mert vegyi fegyvert vetett be a polgári lakosság ellen, de óvakodott attól, hogy katonai erővel részt vegyen a nyugati nagyhatalmak büntető akciójában.

Putyin elnök a szombati légicsapást követően azzal fenyegette meg Európát, hogy újabb menekültinvázió indulhat el, hiszen Szíriában szemlátomást sohasem ér véget a polgárháború, mely 2011-ben kezdődött el.

Az Egyesült Államok arra ösztönzi Németországot, hogy foglaljon el keményebb álláspontot Oroszországgal szemben. Angela Merkel kancellár azonban a közös gazdasági érdekeket hangsúlyozza. Ezért Németország nemrég zöld utat adott az Északi Áramlat 2 tengeralatti gázvezetéknek, mely Oroszországból hoz majd nagy mennyiségű földgázt a németeknek. Heiko Maas német külügyminiszter határozottan elítélte Oroszország szerepét a szíriai vegyi támadásban. A szociáldemokrata külügyminiszter egyúttal emlékeztetett arra, hogy decemberben hekkerakció volt a berlini külügy ellen és ezt minden bizonnyal Moszkvából irányították.

Németországban gyakran elhangzik a vád: Putyin elnök a szélsőjobboldalt támogatja, hogy káoszt idézzen elő az Európai Unió legfontosabb államában. Az orosz elnök korábban az egykori NDK-ban szolgált – a titkosszolgálat tisztjeként. Ma is jól beszél németül. Az orosz diplomácia igyekszik leválasztani az EU államait az amerikai konfrontációs vonalról. A veszélyesen kiéleződött feszültséget a katonák igyekeznek csökkenteni: hamarosan találkozik egymással az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke és az Európában állomásozó amerikai csapatok parancsnoka, aki egyben a NATO európai főnöke is. 2013 óta nem volt ilyen magas szintű  találkozó amerikai és orosz tábornokok között. Él a forró drót is: Trump és Putyin emberei gondosan egyeztettek egymással a szombati szíriai légicsapás előtt, melynek során az orosz légvédelem amerikai rakétákat lőtt le.

Fotó: Merkel és Putyin Franciaországban, 2006-ban / President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez