Szíriáról tárgyalnak amerikai és orosz tábornokok Bakuban

Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke vezeti az orosz küldöttséget, míg amerikai tárgyalópartnere Curtis Scapparotti, a NATO európai főparancsnoka. 2013 óta nem volt ilyen magas szintű amerikai-orosz katonai találkozó.

Akkor az ukrajnai válság miatt romlottak meg az USA és Oroszország kapcsolatai, de az utóbbi időben Szíria vált a szembenállás fő helyszínévé. Ezért Valerij Geraszimov tábornok telefonon egyeztetett Joseph Dunford amerikai vezérkari főnökkel arról, hogyan lehet elkerülni a közvetlen konfrontációt Szíriában. Az orosz flottát kivonták szíriai támaszpontjáról és kiürítették azt a bázist, melyet végül is az amerikaiak, franciák és britek közös légicsapása ért.

Ezért a nyugati hatalmak légicsapása inkább szimbolikus jelentőséggel bírt. Katonai eredményét a szakértők minimálisnak tartják. A helyzet azonban továbbra is feszült Szíriában, ahol az oroszok Aszad elnököt, míg az amerikaiak az ellenfeleit támogatják. A 2011 óta folyó polgárháború tovább tart és az oroszok és az amerikaiak aktivitása Szíriában – minden ellenkező ígéret ellenére – nem csökkent. Trump ugyan bejelentette az amerikai csapatok kivonását, de Macron francia elnök rábeszélte: halassza el ennek a döntésnek a végrehajtását. Így van miről tárgyalnia az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének és a NATO csapatok európai főparancsnokának, egy amerikai tábornoknak Azerbajdzsán fővárosában.

Fotó: Baku / Flickr

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez