Asperger professzor részt vett a nácik gyerekeutanázia-programjában

Ezzel a megdöbbentő információval szolgál a Molecular Autism című szaklap, mely közölte Herwig Czech orvostörténész tanulmányát az Asperger-szindróma névadójáról.

Hans Asperger /1906-1980/ osztrák gyerekpszichiáter az autizmus egyik sajátos válfaját fedezte fel 1944-ben Bécsben. A neves tudós az Anschluss után együttműködött a nácikkal, akik az “életképtelen” és “nem fajtiszta” gyerekeket meggyilkolták egy átfogó eutanáziaprogram keretében. Hans Asperger professzor nem sokkal halála előtt, 1980-ban kijelentette: a Gestapo üldözött engem, mert elleneztem a gyerekeutanázia-programot.

Az igazság azonban az, hogy a törekvő pszichiáter együttműködött a nácikkal. Tudományos cikkeit is Heil Hitler! köszöntéssel fejezte be. Igaz, hogy nem lépett be a náci pártba, de aktívan együttműködött a gyerekeutanázia-programban!  Bécsben a Steinhof klinika egyik részlege végezte a piszkos munkát: a gyerekek meggyilkolását. Am Spiegelgrund volt a részleg neve. Ide küldött két kislányt Asperger, az egyikük két, a másik ötéves volt. Mindkettő meghalt, a halál okaként tüdőgyulladást tüntettek fel, de valójában injekcióval ölték meg őket. Ebben a náci halálkórházban 789 gyereket gyilkoltak meg. Közöttük 35 olyant, akit Asperger professzor küldött oda. A neves gyerekpszichiáter 200 gyerek közül választotta ki azt a 35-öt, aki “nem érdemes az életre”. Mindannyiukat megölték.

Korábban erről szinte senki sem tudott, ezért a köztiszteletben álló professzorról nevezték el azt a szindrómát, amely az autisták kommunikációs képességeivel kapcsolatos. Az autisták általában nehezen teremtenek kapcsolatot és ebben számukra az jelenti az egyik legfőbb akadályt, hogy nem tudják kifejezni az érzéseiket és nemigen értik mások érzelmeit sem. Asperger professzor az elsők között foglalkozott ezzel a problémával, ezért nevezték el róla a szindrómát. Arról, hogy a felfedezés idején Asperger professzor részt vett a nácik gyerekeutanázia-programjában, szinte senki sem tudott Bécsben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez