Natalie Portman nem veszi át a zsidó Nobel-díjat

A 2 millió dolláros Genesis-díj, melyet Izraelben zsidó Nobel-díjnak neveznek, idén a Jeruzsálemben született hollywoodi színésznőnek jutott.

A díjat olyan zsidó személyiség kapja, aki sokat tett népéért. Korábban csak egymillió dollár járt a díjjal, de egy magát megnevezni nem kívánó szponzor hozzátett még egymilliót. Natalie Portman korábban elfogadta a díjat és megtisztelőnek nevezte, hogy Amerikában élő fiatal nőként ő kapta meg.

Most viszont szóvivője útján tudatta: nem utazik Izraelbe a díj átvételére. Meg is indokolta, hogy miért nem: jelenleg csaknem háborús körülmények uralkodnak a Gázai övezet és Izrael határán. A halottak száma 31, a sebesülteké több száz. Minthogy Natalie Portman ezzel nem ért egyet, ezért nem utazik Izraelbe – közölte a szóvivő.

Izraelben azonnal megindult ellene a lejárató kampány. A kulturális miniszter indította az akciót, mondván, hogy ezek után Natalie Portman nyugodtan csatlakozhat a kormányt bíráló jogvédő szervezetekhez. A bírálók különösen azt kifogásolják, hogy bár Natalie Portman nem utazik el Izraelbe a díj átvételére, de a kétmillió dollárt elteszi. Sőt azt is tudatta: ebből a pénzből kívánja támogatni a Metoo kampányt, mely a szexuális zaklatás ellen irányul. Ezen kívül juttat a pénzből a jogvédő szervezeteknek is, melyeket a kormányzat ellenfeleinek tekint Izraelben, hiszen kiállnak az arabok jogai mellett is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez