Német igazságügyi miniszter: terjed az antiszemitizmus

Katarina Barley asszony arról nyilatkozott a Funke médiaportálnak, hogy Németországban újra elfogadottá vált az antiszemitizmus. Ezt pedig a kormányzatnak minden eszközzel meg kell akadályoznia. Le kell sújtani a törvény erejével – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter asszony.

Az ügy előzménye az, hogy egy izraeli arab fiatalember szociológiai kísérletbe kezdett Berlinben: kipát tett a fejére egy olyan negyedben, ahol sok a muzulmán. Videóra is vette tapasztalatait, melyek azt mutatták: a muzulmán fiatalok egy része egyáltalán nem toleráns a zsidókkal szemben. A berlini zsidó közösség tiltakozásul “Berlin kipában” programot hirdetett: vagyis egy nagyszabású szolidaritási akciót a zsidók mellett.

Erre jó alkalmat szolgáltat, hogy Németországban most emlékeznek meg a sachsenhauseni koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulójáról. Ez a Berlin közelében levő koncentrációs tábor, melyet a nácik Heinrich Himmler SS vezér személyes parancsára hoztak létre, mintául szolgált a többi hasonló láger számára is. Rudolf Höss, Auschwitz későbbi parancsnoka is itt gyakorolta a foglyok kínzását és tömeges kivégzését. A Berlinhez közel eső mintalágert csak április 22-én szabadították fel, nem sokkal azelőtt, hogy Adolf Hitler öngyilkos lett és a Reich kapitulált. A foglyokat halálmenetekre kényszerítették, így a döntő többségük nem érte meg a felszabadulást.

Berlinben az antiszemita ügyeket vizsgáló rendőr főfelügyelő elmondta: kétféle antiszemitizmus van. Az egyik a “hagyományos” német antiszemitizmus, mely felerősödött azt követően, hogy az Alternative für Deutschland nevű szélsőjobboldali párt bekerült a parlamentbe, ahol az ellenzék vezető ereje lett. Ebben a pártban sok neonáci aktivista is szerepet kapott, akik nem szégyellik terjeszteni az antiszemita nézeteket. Erre célzott az igazságügyi miniszter asszony is. A másik oka a növekvő antiszemitizmusnak a migráció: a bevándorlók között nagyon sok a muzulmán. Miután Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, antiszemita tüntetések voltak Berlinben és más német városokban. Izraeli zászlókat égettek el. A német kormány zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben, hiszen Németországban egyértelmű emlékek vannak arról: hova is vezethet az antiszemitizmus.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez