Japán orvostanhallgatók – Irány Magyarország!

Egyre több japán diák érkezik Magyarországra, hogy részt vegyenek az orvosi egyetemek képzésein. Őket az otthoninál sokkal alacsonyabb tandíj melett, az oktatás minősége, és angol nyelvű oktatás vonzza. Az NHK televízió készített riportot a jelenségről.

 

 

A külföldiek értékelik a magyar oktatás minőségét, amely többről szól, mint a tudás. A Semmelweis Egyetem pedig híres Nobel-díjas hallgatóiról. 1987-nem kezdték meg az angol nyelvű oktatást, ma már a diákok több mint 60 nemzetből érkeznek hozzánk tanulni. 10 hallgatóból 3 külföldi. Körülbelül nyolc évvel ezelőtt kezdett el egyre több japán diák jelentkezni. Juszuke Kato nemzetközi szinten akart orvostudományt tanulni, így 4 évvel ezelőtt jelentkezett a Semmelweis Egyetemre. Katonak tetszett az iskola felvételi rendszere, és nagyra tartja, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a diákok motivációjára. Ugyanakkor a japán diákok számára az oktatás költségei is vonzóak. Egy évben az orvosi egyetem tandíja körülbelül 16 ezer dollár, ami kevesebb mint a fele a japán magányegyetemek költségének.

“Azt gondoltam, hogy ez egy jó lehetőség, úgyhogy beszéltem a szüleimmel, akik támogattak. Azt mondták:”Adj neki egy esélyt! Így úgy döntöttem, hogy megpróbálom.” Azzal hogy orvosnak tanult, egy álma vált valóra, de lépést tartani az oktatással, főleg angol nyelven nem könnyű dolog. 59 diák kezdett Katoval, akik közül 17-en estek már ki. Azok a diákok, akik nálunk szerzik meg orvosi diplomájukat, később bárhol dolgozhatnak az EU-ban, sőt angoltudásukkal akár az Egyesült Államokban is boldogulhatnak. Ha minden jól megy Kato két év múlva végez, tervei szerint mind Európában, mind Japánban szeretne dolgozni. A magyar kormány pedig arra törekszik, hogy növelje a külföldi hallgatók számát. Ebben az évben indítottak el egy új ösztöndíjprogramot, mely az ázsiai diákokat célozza meg.

Videó

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez