Putyin imádja a maceszt

Ezt a titkot Oroszország főrabbija osztotta meg a sajtóval a zsidó identitásról szóló fesztiválon Moszkvában. Több mint 2000-en vettek részt a Limmud FSU fesztiválon, melyet abból az alkalomból tartottak meg most, hogy Izrael áprilisban ünnepelte fennállásának a 70. évfordulóját.

Izraelt az ünnepségen Szofa Landver bevándorlási miniszter asszony képviselte, aki maga is a Szovjetunióból vándorolt ki. Elmesélte, hogy lenyelt egy gyémántot a családi ékszerek közül, hogy ne kelljen a nulláról kezdenie Izraelben. Oroszországban egykor a világ legnépesebb zsidó közössége élt, de mára ez ugyancsak megfogyatkozott. Ennek egyik oka a kivándorlás: Netanjahu miniszterelnök családja is a cár birodalmából érkezett Palesztinába. Különösen felgyorsult a kivándorlás a Szovjetunió bukása, 1991 után. Sokan tartottak az antiszemitizmus felerősödésétől, de Putyin elnök határozottan fellép minden ilyesmi ellen – erősítette meg a főrabbi. Berel Lazar jó személyes kapcsolatban áll Putyin elnökkel, akire nagy hatással volt izraeli látogatása, és különösen a Jad Vasem központban érezte a sorsközösséget a zsidókkal. A holokauszt több százezer áldozatot követelt a Szovjetunió területén, ahol a polgári lakosság nem zsidó része is szörnyű szenvedéseken ment keresztül. Putyin családja Szentpéterváron, az akkori Leningrádban élte át a németek ostromát, melynek során hatszázezer ember éhen halt. Köztük Putyin több rokona is.

A főrabbi fontosnak tartotta, hogy elmondja: az orosz elnök imádja a maceszt, melyet a zsidók a saját húsvéti ünnepük alkalmából fogyasztanak előszeretettel. Putyin viszont egész évben eszi a maceszt, méghozzá teasüteményként. Az orosz elnök – honfitársai többségétől eltérően – nem iszik alkoholt, de állandóan teázik, és mellé mindig maceszt eszik – mesélte a főrabbi. Aki azt is elmondta: Putyin számon tartja, hogy melyik orosz városban van zsinagóga, mert fontosnak tekinti, hogy a zsidók a sok üldöztetés után otthon érezzék magukat Oroszországban – hangsúlyozta Berel Lazar főrabbi Moszkvában.

Fotó: az elnök és a főrabbi / President of Russia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez