Németország 1 milliárd eurós segélyt nyújt Szíriának

Kétnapos donorkonferenciát tartanak Brüsszelben az ENSZ és az EU közös rendezésében. Heiko Maas német külügyminiszter bejelentette: 1 milliárd eurót fizetnek be a segélyalapba, melynek célja a polgári lakosság szenvedésének enyhítése a 2011 óta tartó polgárháborúban álló Szíriában.

A német külügyminiszter hangsúlyozta: több mint 13 millió ember szorul rá segélyre Szíriában, illetve a menekülttáborokban. Németország a legfőbb pénzügyi támogatója a szíriai menekülteknek: 4,5 milliárd eurót fizetett be a szír segélyalapba a polgárháború kezdete óta. Heiko Maas elmondta még, hogy további 300 millió eurós átutalás várható a nyáron, amikor már világosabban látják a költségvetés egyensúlyát Berlinben.

Federica Mogherini, az EU külügyi főképviselője azt hangsúlyozta, hogy mielőbb béketárgyalásokat kell kezdeni Szíriában, ahol mindenkit be kell vonni a rendezésbe. Merkel német kancellár korábban arról beszélt, hogy a szíriai rendezés ügyébe mindenképp be kell vonni Oroszországot is, mely fontos szerepet játszik a polgárháború sújtotta országban.

Több mint négymillió szír állampolgár él menekülttáborban vagy az országa területén, vagy Törökországban illetve Libanonban. Az Európai Unió évente 3 milliárd eurót fizet Törökországnak azért, hogy ezeket a menekülttáborokat fenntartsa. Bár Törökország és az EU kapcsolata jelenleg pocsék, de a törökök betartják a megállapodást, melyről Merkel német kancellár állapodott meg annak idején Erdogan török elnökkel.

Fotó: Szíriai menekültek Libanonban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez