Sikerágazat a nemzetpolitika

Sikerágazat a nemzetpolitika, megadtuk a ma egyetlen lehetséges választ Trianonra – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Nemzetpolitikai eredmények 2010-2018 című kötet bemutatóján.

Amit tett a kormány, az maga a történelem – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus. Mert az eredmények itt fognak maradni, a határon túl élő magyarok szavazati jogukkal már ki tudják kényszeríteni a mindenkori budapesti parlamenttől, hogy ne hagyhassák figyelmen kívül őket. Hisz az elmúlt években több mint egymillió új állampolgárral gazdagodott az ország, és akiket most honosítottak, azoknak a leszármazottai is magyar állampolgárok lesznek.

20180426_semjen_0004_k

A miniszterelnök-helyettes beszélt arról, hogy a magyar nemzetpolitika négy pilléren nyugszik: a nemzet közjogi egyesítésén, az állampolgárság megadása mellett a külhoni magyar identitás megőrzésén, a külhoni magyar szervezetekkel, pártokkal való kapcsolattartáson, illetve a külhoni magyar gazdasági fejlesztéseken. Az autonómia nem kegy vagy extrém követelés, hanem az Európai Unióban bevált gyakorlat, és nem kérnek a magyarság számára semmi olyat, amire nincs máshol példa. Az egyes területeken saját autonómia-koncepciót dolgoznak ki az ott élők, hisz mindenhol másra van szükség és lehetőség: Székelyföldön például területi, a Partiumban erős kulturális, Dél-Erdélyben pedig személyelvű autonómia volna szerencsés – mondta Semjén Zsolt. Hozzátéve, hogy erről maguk az ott élők döntenek.

20180426_semjen_0009_k

Semjén Zsolt arról is szólt, hogy a nemzetpolitikára fordított összeget 2009 óta több mint a tízszeresére növelte a kormány. A támogatások 2009-10-ben 9 milliárdot tettek ki, most pedig már jóval 100 milliárd fölött járnak évente. Az eredmények közt említette, hogy újra ülésezik a Magyar Állandó Értekezlet, és a külhoni magyar szervezetek, pártok mondják meg, melyek legyenek azok a nemzeti jelentőségű intézmények, amelyeket Budapestről finanszíroznak. Külön kiemelte a Magyar Diaszpóra Tanács létrehozását és a Kőrösi Csoma Sándor-programot, hozzátéve, hogy azok az országok, ahol nagy a magyar diaszpóra, ma már példaként tekintenek Magyarországra és több helyen próbálják másolni a magyar modellt.

A miniszterelnök-helyettes fontosnak nevezte a határon túli magyar pártok támogatását és együttműködését a magyar kormánnyal, hisz a külhoni magyarság megmaradása szempontjából nem mindegy, van-e magyar polgármester vagy magyar párt az adott ország parlamentjében – közölte.

A külhoni magyarság szülőföldön maradását támogató, csaknem 100 milliárdos gazdaságfejlesztési programról Semjén Zsolt azt mondta, hogy az mindenkinek jó: nemcsak azoknak, akik részesülnek belőle, hanem az anyaországnak is, hisz hozzájárul a magyar gazdaság expanziójához és az utódállamnak is, mert ott valósulnak meg a gazdasági fejlesztések.

20180426_semjen_0011_k

A nemzetpolitika elmúlt nyolc évéről szóló kiadvány bemutatóján Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár elmondta:  átfogó képet próbáltak nyújtani a nemzetpolitikai fejlesztésekről, az egységes magyar nemzet létrehozására tett erőfeszítésekről.

Fotó: Bocskay Zsolt

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez