Svájcba utazik eutanáziára a 104 éves ausztrál tudós

A 104 éves kutató nem szenved semmilyen gyógyíthatatlan betegségben, de nem örül, hogy elérte a sokak számára irigylésre méltó életkort. Ezért az asszisztált öngyilkosságot választja.

David Goodall Ausztrália legidősebb tudósa – 102 éves koráig aktívan dolgozott Perth Edith Cowan Egyetemén. 2016-ban azonban az intézmény alkalmatlannak nyilvánította a munkavégzésre. Az ügy nagy felháborodást keltett világszerte, így végül visszavonták a döntést. Most azonban a tudós döntött úgy, hogy nem kívánja folytatni – az életét.

000david

„Nagyon sajnálom, hogy elértem ezt az életkort” – mondta az ökológus az ABC adásában a születésnapján, majd hozzátette: „Nem vagyok boldog. Meg akarok halni. Ez nem különösebben szomorú. Ami szomorú, az az, hogy ebben meggátolnak.”

000d

A 104 éves tudósnak nincs gyógyíthatatlan betegsége, az életminősége azonban megromlott, ezért felkeresett egy svájci ügynökséget, amely asszisztált öngyilkossággal foglalkozik. Ez a világ legtöbb országában tiltott – Ausztráliában is. Egyedül Victoria államban engedélyezték tavaly, érvénybe azonban csak 2019 júniusától lép a döntés, miszerint gyógyíthatatlan betegségben szenvedők igénybe vehetik az eutanáziát, ha az orvosok szerint 6 hónapnál kevesebb idejük van hátra.

000d3
David Goodall az Exit International segítségével utazik május elején Svájcba, a pénzt az utazásra egy adománygyűjtő kampány keretében szedték össze. Ahogy a honlapjukon írják, szerintük „a békés, méltóságteljes halál mindenkit megillet. Egy embernek sem kellene elhagynia az otthonát hozzá.” A szép kort megélt tudósnak hazájában nincs lehetősége az asszisztált öngyilkosságra, így most a fél világot át kell utaznia, hogy teljesüljön végső kívánsága és békére leljen.

 

Fotók: GoFundMe

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez