Trump: ha nem kapok pénzt a kerítésre, leállítom a költségvetést!

“Van 1,6 milliárd dollárunk a kerítésre a déli határon, de ez kevés. Ha nem kapom meg a pénzt a kerítés teljes felépítésére, akkor nem lesz más választásom. mint hogy nem írom alá az új költségvetést!”

Ezzel fenyegetőzött Donald Trump Michigan államban, ahol kampánykörúton jár. Rövid időre már leállt januárban a központi költségvetés, de azután Trump aláírta az 1.300 milliárd dolláros összeget és az amerikai állam tovább folytathatta a működését. Egészen szeptember 28-ig…

Trump zsarolása kétélű fegyver: ha ugyanis leállítja a költségvetést, akkor novemberben a republikánusok könnyen elveszíthetik a többségüket a szenátusban és a képviselőházban. Márpedig enélkül Trumpnak igen nehéz lenne keresztülvinni az akaratát. Trump már az elnökválasztási kampányban is felvetette az egész határt átfogó kerítés építését. Washingtonban a kongresszus ezt azzal vetette el, hogy túlságosan drága. Szakértők 4-5 milliárd dollárra teszik a kerítés értékét.

Az amerikai költségvetés nincs könnyű helyzetben, mert az USA adósságállománya meghaladja a GDP 100%-át és tovább növekszik. Mindez komoly pénzügyi gondokat jelenthet nemcsak Amerikának, de az egész globális gazdaságnak. Csakhogy Trump fütyül erre: számára most az a fontos, hogy növelje szavazói táborát. A migránskérdés az Egyesült Államokban is alaposan megosztja a közvéleményt, de Trump abban bízik, hogy a globalizáció kárvallottjai nem akarnak vetélytársakat látni a munkaerőpiacon. Márpedig Michigan állam a Rust Belt, a rozsdaövezet része: az autóipar egykori fellegvára már csak az árnyékba egykori önmagának. Detroit, a Motor City, sokáig csődben volt és a népesség szép lassan elvándorol Michigan államból. Ahol most Trump a migránsok ellen kampányol, közölve: ha nem épül a kerítés a határon, akkor leállítja a központi költségvetést ősszel.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez