Idén nem lesz irodalmi Nobel-díj

Jövőre két irodalmi Nobel-díjat is átadnak, de idén egyet sem. Így döntöttek a svéd akadémikusok, akiket november óta megoszt egy szexuális zaklatási botrány. Jelenleg emiatt csak 10 tagja van az akadémiának 18 helyett.

Károly Gusztáv svéd király nemrég módosította az alapszabályt, mely lehetetlenné tette az akadémia feltöltését új tagokkal. A kinevezés ugyanis egész életre szólt, a kilépő tagok formálisan továbbra is az akadémia tagjai maradtak. Most ez az akadály elhárult, de nem lesz könnyű az akadémia feltöltése hiszen november óta két táborra szakadt a svéd értelmiség ebben az ügyben.

Mi történt novemberben Stockholmban, ami miatt döntésképtelenné vált a királyi akadémia? A világméretű szexuális zaklatási kampány kellős közepén tizennyolc nő azzal vádolta meg az egyik akadémikus asszony francia férjét, hogy évekig molesztálta őket! A 71 éves Claude Arnaud tagad, a vizsgálatot az akadémia finanszírozza. Végleges eredmény nincs, de nyolcan lemondtak az akadémikusok közül, köztük az örökös titkárságvezető, Sara Danius. Emiatt elveszett a bizalom az akadémia tagjai között és az intézmény presztízse a mélypontra süllyedt, hiszen a sajtó napról napra közölte a kölcsönös vádaskodásokat.

Idén tehát nem lesz irodalmi Nobel-díj, de ez nem az első eset: eddig hétszer fordult elő. Csakhogy főként a világháborúk idején, amikor a “múzsák hallgattak”. Az írók számára rosszkor jött a hír, hiszen az irodalom presztízse a legtöbb országban csökken, de a Nobel-díj mégiscsak nagy figyelmet keltett és rendkívüli mértékben javította az eladási statisztikákat. Az irodalom presztízsének csökkenését a stockholmi akadémia is érzékelte: ezért kapott Nobel-díjat Bob Dylan. Az amerikai énekessztár sokáig arra sem volt hajlandó, hogy elmenjen Stockholmba. De végül is a hírverés jót tett az irodalmi Nobel-díjnak, mely olyan szerzőt díjazott, aki kívül élt a hagyományos irodalmi világon. Idén tehát nem lesz irodalmi Nobel-díj, de jövőre kettőt is kiosztanak. A rendszer tehát működik, még akkor is, ha a díjat kiosztó svéd akadémia tagjai épp egymást ölik egy szexuális zaklatási botrány miatt Stockholmban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez